Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W garażu zalega mi Unibike crossfire z 2020 roku. Po kupnie nowego roweru odłożyłem go na bok ale teraz chciałbym zrobić z nim porządek.

Do wymiany jest amortyzator i obręcze, które zaczęły pękać. 

Chciałbym tym razem kupić lepsze koła - trwalsze, lżejsze z lepiej uszczelnionymi piastami i klasycznym szybkozamykaczem.

W fabrycznych kołach były tarcze na centerlock ale to chyba nie ma znaczenia jeśli w nowych tarcze będą na śruby, prawda?

Możecie coś polecić co nie nadwyręży bardzo mojego budżetu? Powiedzmy mogę dać za koła do 1000pln.

Napisano

Z tymi QR-kami jest trochę już tak, jak z prostymi rurami sterowymi - coraz trudniej coś nowego i fajnego dostać pod ten system, tym bardziej jak chcesz lepszych technologii ale w nieczterocyfrowej cenie. Tak dla naprzykładu masz tu przyzwoite koła pod qr:

https://allegro.pl/produkt/kola-29-rodi-blackrock-21-deore-m6000-qr-2ba53d4f-76f4-4133-9aa6-6b09a7b8febf?offerId=12306173764

No ale nie ma maszynowych łożysk z uszczelnieniami, tylko stare (dobre) kulki, które, im się je bardziej pozna, tym bardziej można polubić.

Alternatywą dla szukania gotowych kół pod oczekiwane parametry jest "zbudowanie" takich kół na wybranych komponentach. I tu jest wiele ścieżek do wyboru. Z pewnością odpowiednie piasty na powoli na wymarciu system qr oferują Chińczycy, z łożyskami maszynowymi, uszczelnieniami, itp. Novatec, Arc, czy Goldix. Masz wówczas w zasadzie pełen wybór, czy ma to być 28 szprych, czy 32 (do crossa chyba więcej nie trzeba). Uważam, że połączenie chińskich piast z markowymi komponentami da Ci porządne koła w Twoim budżecie.

Co do centerlocka to akurat wolałbym go od sześciu śrub. Dużo lat na sześciu śrubach jeździłem i jak w którymś rowerze pojawił się centerlock to aż się zdziwiłem, że go wczesniej unikałem, to fajna rzecz jest, jeśli chodzi o (de)montaż. Co się kiedyś namęczyłem z jedną zapieczoną śrubą, której w dodatku wyrobiłem łeb od prób odkręcenia to moje. 

A jeszcze Inna rzecz, że być może masz aktualnie dobre piasty w swoim rowerze i mozna je użyć do budowy nowych kół na nowych obręczach. Kwestia serwisu piast, przesmarowania, skasowania luzów. Jeśli nie stukasz 10 tysięcy km rocznie, to ładnych parę lat pojeżdżą jeszcze na pewno. 

Napisano

Ooo dzięki za tak obszerną odpowiedź :)

Rower chcę zrobić, żeby był dodatkiem do gravela na którym jeżdżę na co dzień, więc w ciągu roku niewiele będzie pewnie tych km. Ogólnie robię po 5000km, więc jak 1/4 zrobię na crossie to będzie dobrze. 

Koła do których linka mi wysłałeś widziałem i zastanawiałem się już nad nimi. Znalazłem jednak jeszcze jeden komplet. Może spojrzysz na niego i powiesz co sądzisz? Piasty z tego co widzę są takie same a cenę pewnie robi DT SWISS. Mam te obręcze w gravelu i jestem mega zadowolony. RODI jeszcze nie miałem.