wskers Napisano wczoraj o 04:59 Napisano wczoraj o 04:59 Witam Państwa Mam duży problem. Mianowicie opony ( niezależnie jakie zamontuję ) strasznie piszczą. Nie byłoby to problemem gdyby opony były zainstalowane w rowerze i jeździłyby zgodnie z ich przeznaczeniem. Jednak ja poruszam się na wózku inwalidzkim też po domu i tu właśnie jest problem. Czy to jazda po panelach czy po terakocie ; każdy ruch ( nawet najmniejszy opony ) sprawia że dosłownie budzę w nocy domowników. Czy jest jakiś sposób aby " wyciszyć " opony ? Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 07:52 Napisano wczoraj o 07:52 Opony do rowerów nie są robione z gumy "non marking" - czyli z dość twardej, zapewniającej dobre tarcie na asfalcie przy prędkościach rzędu 15+30km/h i przy stosunkowo wysokim ciśnieniu. Domniemam, że w przypadku wózka inwalidzkiego mogą istnieć opony specjalnie przeznaczone do wnętrz - pewno będą białe, z naturalnej gumy, lub pianki. Może opony dla trenażera się nadadzą? Cytuj
wskers Napisano wczoraj o 07:59 Autor Napisano wczoraj o 07:59 Dziękuję za odpowiedź. Niestety opony do trenażerów się nie nadadzą ponieważ są gładkie, a ja używam też wózka poza budynkiem ( asfalt, chodniki, lekki piach ).. Czy mógłbym prosić o propozycję opon " non marking " w rozmiarze 24x1.75 ? Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 08:09 Napisano wczoraj o 08:09 Nie wydaje mi się, aby takowie istniały. Buty "non marking" są przeznaczone na salę gimnastyczną, żeby właśnie nie zostawiać śladów na parkiecie. Tutaj trzebaby zbadać temat właśnie od strony sprzętu rehabilitacyjnego, bo jeżeli takie istnieją, to w rowerówce poza oponami na trenażer, się takich nie używa. Cytuj
KNKS Napisano wczoraj o 08:13 Napisano wczoraj o 08:13 Trenowałem kiedyś, motocyklem supermoto, na torze kartingowym. Takim indoor carting, gdzie nawierzchnię stanowi coś na kształt przyczepnej "żywicy". Opony cholernie piszczały. Pomagało matowienie powierzchni opon papierem ściernym. Cytuj
wskers Napisano wczoraj o 08:13 Autor Napisano wczoraj o 08:13 Sytuacja jest o tyle dziwna, że mam 2 wózki. W 1 są opony 24x1 a w 2 są opony 24x1.75. I te w rozmiarze 24x1 nie piszczą, a 24x1.75 piszczą ( niezależnie od tego jaki model opon założę na którąkolwiek z tych obręczy ). Jakieś pomysły czemu tak się dzieje? 1 minutę temu, KNKS napisał: Trenowałem kiedyś, motocyklem supermoto, na torze kartingowym. Takim indoor carting, gdzie nawierzchnię stanowi coś na kształt przyczepnej "żywicy". Opony cholernie piszczały. Pomagało matowienie powierzchni opon papierem ściernym. I to może być ciekawy pomysł Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 08:40 Napisano wczoraj o 08:40 Cieńsze opony pompuje się do wyższego ciśnienia, przez co mniej się odkształcają i przez co mniej pełzają podczas jazdy. Więc i mniej piszczą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi