Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Państwa

Mam duży problem. Mianowicie opony ( niezależnie jakie zamontuję ) strasznie piszczą. Nie byłoby to problemem gdyby opony były zainstalowane w rowerze i jeździłyby zgodnie z ich przeznaczeniem. Jednak ja poruszam się na wózku inwalidzkim też po domu i tu właśnie jest problem. Czy to jazda po panelach czy po terakocie ; każdy ruch ( nawet najmniejszy opony ) sprawia że dosłownie budzę w nocy domowników. 

Czy jest jakiś sposób aby " wyciszyć " opony ? 

Napisano

Opony do rowerów nie są robione z gumy "non marking" - czyli z dość twardej, zapewniającej dobre tarcie na asfalcie przy prędkościach rzędu 15+30km/h i przy stosunkowo wysokim ciśnieniu. Domniemam, że w przypadku wózka inwalidzkiego mogą istnieć opony specjalnie przeznaczone do wnętrz - pewno będą białe, z naturalnej gumy, lub pianki.

Może opony dla trenażera się nadadzą?

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety opony do trenażerów się nie nadadzą ponieważ są gładkie, a ja używam też wózka poza budynkiem ( asfalt, chodniki, lekki piach ).. Czy mógłbym prosić o propozycję opon " non marking " w rozmiarze 24x1.75 ?

Napisano

Nie wydaje mi się, aby takowie istniały. Buty "non marking" są przeznaczone na salę gimnastyczną, żeby właśnie nie zostawiać śladów na parkiecie.  Tutaj trzebaby zbadać temat właśnie od strony sprzętu rehabilitacyjnego, bo jeżeli takie istnieją, to w rowerówce poza oponami na trenażer, się takich nie używa.

Napisano

Trenowałem kiedyś, motocyklem supermoto, na torze kartingowym. Takim indoor carting, gdzie nawierzchnię stanowi  coś na kształt przyczepnej "żywicy". Opony cholernie piszczały. Pomagało matowienie powierzchni opon papierem ściernym.

Napisano

Sytuacja jest o tyle dziwna, że mam 2 wózki. W 1 są opony 24x1 a w 2 są opony 24x1.75. I te w rozmiarze 24x1 nie piszczą, a 24x1.75 piszczą ( niezależnie od tego jaki model opon założę na którąkolwiek z tych obręczy ). Jakieś pomysły czemu tak się dzieje?

1 minutę temu, KNKS napisał:

Trenowałem kiedyś, motocyklem supermoto, na torze kartingowym. Takim indoor carting, gdzie nawierzchnię stanowi  coś na kształt przyczepnej "żywicy". Opony cholernie piszczały. Pomagało matowienie powierzchni opon papierem ściernym.

I to może być ciekawy pomysł :)