Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję pomysłu na ok tygodniowy wypad rowerowy,

Warunkiem jest możliwość dojechania na miejsce pociągiem.

Chodzi o to żeby znaleźć jakąś ciekawą miejscówkę która będzie punktem wypadowym do 50-100 kilometrowych wyjazdów.

Zwiedziłam w ten sposób Puszczę Kampinowską, Bory tucholskie (gorąco polecam), Dolinę Baryczy.

Szukam czegoś w ten deseń :)

Napisano (edytowane)

Proponuję moją ulubioną okolicę, jeśli pasują ci trasy szutrowe - Suwalszczyznę. Fakt - dojazd do Suwałk, choć jest, to zwykle z przesiadką. Zamieszkać sugeruję na północ od Suwałk (np. w okolicach Smolnik, niestety moja ulubiona miejscówka się zamknęła - może w tym roku otworzą.). Z takiego Jeleniewa dwie główne "epickie" trasy to pętla wokół Wigier oraz wycieczka po Puszczy Rominckiej. A oprócz tego krótsze, ale warte to SPK (trzeba go przejechać raz przy razie - taki ładny) w tym objazd Hańczy - oraz objazd (i to takim szerszym łukiem, żeby popatrzeć z góry - Szelmentu). Czyli 4 wycieczki - dwie oko 100 (Gołdap przez p. Romincką i Wigry), dwie krótsze - Szelpent i większa pętla woków SPK, w tym Hańczy a reszta - to się pokąpać w jakimś jeziorze (najbardziej oczywiste miejsce jak zamieszkasz w Smolnikach to jezioro Czarne oraz Jaczno - jezior niby wiele, ale miejsca do kąpieli nie są oczywiste).  Trzeba się liczyć z podjazdami, ale jest tam wiele dobrych szutrów. Trasy (szlaki) zaznaczone na Mapy.cz są w zasadzie sensowne i można sobie po nich wyznaczyć.

Na zdjęciu widok ze Smolnik w kierunku południowym oraz droga w kierunku Góry Zamkowej z Czajewszczyzny. 

IMG_5389.jpeg

IMG_7158.jpeg

Edytowane przez Wojcio
Napisano

Dodam jeszcze kwestie praktyczne - w Smolnikach nie ma knajpy - zjesz w Suwałkach, Jeleniewie, Gołdapi, Stańczykach. W Smolnikach tylko dobry sklep a nawet 2. A nad Wigrami - w Bryzglu. Serwis rowerowy - Góra Rowerska w Suwałkach - dla dobrych rowerów, nie przyjmuje marketowych,

Napisano
W dniu 1.02.2026 o 06:51, Anka101 napisał:

Bory tucholskie (gorąco polecam)

W tym roku zamierzam spróbować turystyki rowerowej z bazy wypadowej. Dotychczas rano startowałem z punktu A i kończyłem wieczorem w punkcie B. Bory Tucholskie są w top 3 moich planów. Czy mogłabyś polecić bazę wypadową w Borach Tucholskich i wrzucić pliki GPX z trasami które przejechałaś?

Napisano

To ja  polecam odmianę od płaskości, Pogórze Przemyskie, Dynowskie i Strzyżowskie,  do wyboru,  jak byś była zainteresowana to pisz, polecę agro fajne koło Dynowa, czy Frysztaka . 

Jak coś mniej górzystego, bardziej teren pagórków rolniczych w stylu Roztocza ,to z nim wygrywa  Skierbieszowski Park Krajobrazowy, trzeba dojechać do Zamościa, albo Lublina, no albo klasyk Roztocze, okolice  Horyńca zdroju, czy Zwierzyńca.