Anka101 Napisano Niedziela o 05:51 Napisano Niedziela o 05:51 Witam, poszukuję pomysłu na ok tygodniowy wypad rowerowy, Warunkiem jest możliwość dojechania na miejsce pociągiem. Chodzi o to żeby znaleźć jakąś ciekawą miejscówkę która będzie punktem wypadowym do 50-100 kilometrowych wyjazdów. Zwiedziłam w ten sposób Puszczę Kampinowską, Bory tucholskie (gorąco polecam), Dolinę Baryczy. Szukam czegoś w ten deseń Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 09:09 Napisano Niedziela o 09:09 (edytowane) Proponuję moją ulubioną okolicę, jeśli pasują ci trasy szutrowe - Suwalszczyznę. Fakt - dojazd do Suwałk, choć jest, to zwykle z przesiadką. Zamieszkać sugeruję na północ od Suwałk (np. w okolicach Smolnik, niestety moja ulubiona miejscówka się zamknęła - może w tym roku otworzą.). Z takiego Jeleniewa dwie główne "epickie" trasy to pętla wokół Wigier oraz wycieczka po Puszczy Rominckiej. A oprócz tego krótsze, ale warte to SPK (trzeba go przejechać raz przy razie - taki ładny) w tym objazd Hańczy - oraz objazd (i to takim szerszym łukiem, żeby popatrzeć z góry - Szelmentu). Czyli 4 wycieczki - dwie oko 100 (Gołdap przez p. Romincką i Wigry), dwie krótsze - Szelpent i większa pętla woków SPK, w tym Hańczy a reszta - to się pokąpać w jakimś jeziorze (najbardziej oczywiste miejsce jak zamieszkasz w Smolnikach to jezioro Czarne oraz Jaczno - jezior niby wiele, ale miejsca do kąpieli nie są oczywiste). Trzeba się liczyć z podjazdami, ale jest tam wiele dobrych szutrów. Trasy (szlaki) zaznaczone na Mapy.cz są w zasadzie sensowne i można sobie po nich wyznaczyć. Na zdjęciu widok ze Smolnik w kierunku południowym oraz droga w kierunku Góry Zamkowej z Czajewszczyzny. Edytowane Niedziela o 09:34 przez Wojcio Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 09:32 Napisano Niedziela o 09:32 Dodam jeszcze kwestie praktyczne - w Smolnikach nie ma knajpy - zjesz w Suwałkach, Jeleniewie, Gołdapi, Stańczykach. W Smolnikach tylko dobry sklep a nawet 2. A nad Wigrami - w Bryzglu. Serwis rowerowy - Góra Rowerska w Suwałkach - dla dobrych rowerów, nie przyjmuje marketowych, Cytuj
Yarooo Napisano Poniedziałek o 11:47 Napisano Poniedziałek o 11:47 W dniu 1.02.2026 o 06:51, Anka101 napisał: Bory tucholskie (gorąco polecam) W tym roku zamierzam spróbować turystyki rowerowej z bazy wypadowej. Dotychczas rano startowałem z punktu A i kończyłem wieczorem w punkcie B. Bory Tucholskie są w top 3 moich planów. Czy mogłabyś polecić bazę wypadową w Borach Tucholskich i wrzucić pliki GPX z trasami które przejechałaś? Cytuj
nikbar1 Napisano Poniedziałek o 13:36 Napisano Poniedziałek o 13:36 To ja polecam odmianę od płaskości, Pogórze Przemyskie, Dynowskie i Strzyżowskie, do wyboru, jak byś była zainteresowana to pisz, polecę agro fajne koło Dynowa, czy Frysztaka . Jak coś mniej górzystego, bardziej teren pagórków rolniczych w stylu Roztocza ,to z nim wygrywa Skierbieszowski Park Krajobrazowy, trzeba dojechać do Zamościa, albo Lublina, no albo klasyk Roztocze, okolice Horyńca zdroju, czy Zwierzyńca. Cytuj
maras52 Napisano Czwartek o 22:47 Napisano Czwartek o 22:47 Bazę inspiracji zapodam https://www.centrumrowerowe.pl/trasy-rowerowe/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi