ralwu Napisano Piątek o 16:45 Napisano Piątek o 16:45 Witam, mam nowy rower Marin Rift Zone 1 z 2025r. chciałem odkręcić hak przerzutki. Standardowo jak każdą śrubkę, hak odkręcałem w lewo, ale nie szło. Na innym haku UDH zauważyłem, że gwint jest odwrotny i tę śrubę odkręca się w prawo. Proszę o pomoc w dwóch kwestiach: 1. czy ten fabryczny hak również odkręca się w PRAWO? 2. jak widzicie na zdjęciach, gwint jest już zjechany... jak sobie teraz z tym poradzić, jakieś pomysły? dziękuję za pomoc Cytuj
gnomon Napisano Sobota o 10:53 Napisano Sobota o 10:53 Pisz do serwisu, sklepu ktoś pewnie wie w którą mańkę. A w drugà strone próbowałes? Gniazdo na imbusa już obkręciłeś? Czy jeszcze trzyma? Jak nie trzyma, no to cóż poradzić, wykrętak i rzeźba. Tylko trzeba wuedzieć w którą strone krećić, by tej ramy nie uwalić Cytuj
eloo Napisano Sobota o 11:34 Napisano Sobota o 11:34 Wszystkie haki udh odkręcasz w prawo(lewy gwint). Włóż koło i wkręć oś a w rozbite gniazdo nabij nieco większego torxa. Następnie ponownie zdemontuj oś i koło a potem odkręcaj hak w prawo. Cytuj
ralwu Napisano Sobota o 11:37 Autor Napisano Sobota o 11:37 na youtubie Marin jest taki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=8I3labDcKm8 w nim potwierdzili, że gwint jest odwrotny. Niestety gwint na imbusa jest już konkretnie wyrobiony, próbowałem różnych sposobów na odkręcenie, ale trzyma jak nie wiem co... póki co odpuszczam odkręcenie tego. Chciałem po prostu zobaczyć jak to się wymienia na wypadek wyjazdu i połamania haka. Jest natomiast inny problem, który wyszedł po drodze Otóż ten orginalny hak jest zrobiony pod oś QR 5mm, natomiast ten zamiennik UDH jest pod sztywną oś 12mm... więc na ten moment niekompatybilny z moją osią, piastą, itd. a pasującego zamiennika ani orginalnego haka znaleźć nie potrafię, będę dzwonić do producenta i pytać czy można go kupić. 2 minuty temu, eloo napisał: Wszystkie haki udh odkręcasz w prawo(lewy gwint). Włóż koło i wkręć oś a w rozbite gniazdo nabij nieco większego torxa. Następnie ponownie zdemontuj oś i koło a potem odkręcaj hak w prawo. dzięki za wskazówkę, właśnie się zastanawiałem jak mógłbym wbić tam większy klucz żeby nic nie uszkodzić. będę się w to bawić już po sezonie, jak będę przechodzić na oś 12mm albo już w ogóle rozwiercę ten hak i tyle Cytuj
LSkiper Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Jeżeli jeszcze masz ten hak nieodkręcony to ja sobie radzę dremelem/szlifierką robię dużą bruzdę na płaski śrubokręt i tak zawsze puszcza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi