Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W rowerze ze zdjęcia (Marin Muirwoods starszej generacji) chciałbym wymienić koła. Ale że nie lubię szybkozamykaczy, pomyślałem tez o wymianie widelca, na taki ze sztywną osią. Wybór ogólnie jest bardzo duży, ale tylko pod taperowaną rurę sterową. Rozwiązania ze sztywną osią i prostą sterówką 1 1/8 oferują w zasadzie tylko Chińczycy. I tylko karbon. Ładne to, lekkie i cieszy oko - ale ja jestem gruby, ważę ponad 150 kilo i mam duże obawy co do trwałości / bezpieczeństwa takiego rozwiązania. I tutaj pojawiają się pytania:

1. czy jest tu ktoś, kto używa widła z chińskiego plastiku już dłuższy czas i może potwierdzić, ze to wytrzymie? Przy czym najbardziej wartościowe dla mnie będą opinie kolegów z mojej kategorii wagowej  

2. czy są jakieś alternatywy, które mogłem przeoczyć, najlepiej dostępne w Polsce? Prosta rura sterowa, oś 15x100, 15x110 lub ewentualnie 20x110, wysokość AC około 430 mm, miejsce na oponę 2,3?

forum marin lte.jpg

Napisano

https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-widelec-fuji-breezer-cr-mo-700-29-gravel-wyprawowy-sztywna-os-CID767-ID15FRoh.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium

Uwagi:

- nie ma raczej ośki w zestawie ale jest raczej 12mm więc łatwiej z dokupieniem niż 15mm do sztywnego (mam statąd wideł od Breezera Thunder).

- raczej 2.3 nie wejdzie (uwaga wg napisa na kartonie ze zdjęcia to wersja 700c a większość materiałów w necie odnosi się do dopplera 650)

- opis jest jaki jest, do tego sprzedawcy najlepiej podjechać i obadać samemu (Sochaczew)

- masa zapewne niemała (patrząc na inne widelce i ramy Breezera) ale za to powinien być solidny

• +1 pomógł 1
Napisano

W Polsce takie rzeczy znajdziesz raczej tylko u kogoś w piwnicy ;) 

RITCHEY Rigid Fork 27,5"/29" WCS Steel Adventure Disc 1 1/8 Zoll | bla   - chyba wszystko się zgadza, może oprócz ceny

Dinner Fork - 27.5 | Ison Distribution - niezbyt tani ale kłalitny

Woho Flated Post Mount Disc 15x100 mm Widelec MTB, Czarny | Bikeinn - w sumie zagadka co do A-C

Są jeszcze dwa ale w okolicy 465mm: 

XCT2 Rigid MTB Fork | Ison Distribution

Rebate XL 1420 Forks | Ison Distribution