Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem trenażer Elite Turno a do niego kasetę 7rzędową taką jaką mam w starym rowerze -  CS-HG-41 11-28 SH.  Do trenażera producent dołączył dwie podkładki dystansowe, ale nie spełniają one zadania. Kaseta lata sobie na boki. I tu mam pytanie , czy kupić lepiej 11 rzędową kasetę , choć w rowerze mam tylko 7 biegów , czy kombinować z jakimiś podkładkami. Jeśli tak , to jakie powinny one być. Z góry przepraszam, jeśli coś jest oczywiste. Jestem kompletnie zielony w temacie. Pozdrawiam 

Napisano

Szanowny, bębenek w turno jest pod 11s road...a twoja kaseta jest z 5mm  węższa. Podkladki w zestawie z turno to zapewne dla 11s mtb...i innych w miare wspolczesnych kombinacji. 

Potrzebujesz zniwelowac luz. 

11s kaseta nie rozwiaże problemu zupełnie, bo indeksowane 7s jest inne niz 11s.

Napisano

Potrzebujesz więcej podkładek lub grubsze, są w sklepach rowerowych, na znanym portalu. Mam zamontowana kasete 7s i dziala bez problemu. U mnie podkładkę wyciąłem z kawałka aluminiowej rury odpowiedniej średnicy. 

Napisano

Bębenek Shimano 11s ROAD (~36,8 mm)

Kaseta Długość kasety Dystans
11s ROAD ~36,8 mm 0 mm
10s / 9s / 8s / 11s MTB ~34,9–35,0 mm ~1,8 mm
7s ~31,0 mm ~4,5 mm
Napisano

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)  Kupiłem finalnie kilka podkładek i metodą prób i błędów coś około 5 mm wystarczyło by udało się to skręcić. 

• +1 pomógł 1