Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry 🙂

Może zacznę od początku. Żona zmieniła rower na gravel i jak kiedyś ona goniła mnie na MTB(miała Cannondale, a ja jej Cube'a), tak teraz ja ją muszę gonić. 
Mam rower elektryczny Cannondale Trail Neo 4 rozmiar L (link poniżej) i stary rower żony Cube access race woman w rozmiarze M (ma 182 cm wzrostu, więc chyba rower trochę za mały na mnie)
Sam jeżdżę elektrykiem, ale jak jeżdżę z nią, to nie będę brał elektryka, więc jeżdżę jej starym Cube'm. Cube fajnie się jeździ, fajnie siedzi ale np: po 40 km jestem zmachany, a żona w dobrej formie.
Na swoim Cannondale elektrycznym często potrafię jechać dłużej i 27km/h gdzie silnik już nie pomaga. Siedzi mi się na nim idealnie. Rower marzenie, ale waga i silnik. Powoli wyrastam z elektryków.
Próbowałem graveli, ale jakoś nie czuję tej pewności na tym rowerze. Najlepiej siedziało mi się na gravelu Romet NYK 3.0 SRAM, ale to gravel i nie czuję się pewnie jak na MTB.

Znalazłem taki rower w fajnej cenie. Romet Monsun 3.0 lub 3.1. Osprzęt mi się wydaje, że jest spoko. Pytanie, który ma lepszy ? Czy w ogóle rower jest wart uwagi ? Na pewno bym brał ramę XL. 
Moje dzieci biorą udział w Poland bike marathon to może i ja kiedyś wezmę udział 😁
Czy jednak przekonać się do graveli ?
Nie wiem czy pomoże, ale napiszę reach i stack dla Rometa i Cannondale.
Romet reach: nie znalazłem , stack dla XL :635
Cannodnale: reach: 45.0    stack: 63.4
Mam nadzieję, że da się zrozumieć to co napisałem. W razie pytań pozostaję do dyspozycji 🙂
Najgorsze, że nie ma gdzie zobaczyć tego rometa w pobliżu Warszawy w rozmiarze XL.
Linki do rowerów:
Cannondale trail neo 4
Romet Monsun 3.1
Romet Monsun 3.0

Napisano

A ten Rockshox rudy czy recon to trudniejsze w serwisowaniu, czy po prostu Reba lepiej działa ?

Szukałem o tym Romecie Monsun na forum ale za dużo nie znalazłem...

Napisano

Poziom trudności serwisu jest podobny.

Reba jest zdecydowanie lepsza od Judy Silver.

Nie jest napisane, czy ten Recon to wersja Silver czy Gold. 

Jeśli Silver, to Reba jest lepsza (Recon Silver ma kiepską, delikatną powłokę górnych goleni), natomiast w wypadku Recona Gold różnica jest głównie w wadze.