Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Szukam używanego gravela z prostą kierownicą. Budżet 2/3 tys. Pierwszy wybór to Marin DSX 1 albo 2, pojawiła się też oferta Kross Esker FL na temat którego niewiele można znaleźć. Poza budżetem jest oferta Specialized Diverge Comp E5 EVO 2021. Proszę o porady czy Marin to lepszy wybór niż Kross a może warto dopłacić do Speca. 

Napisano

Jak to w używanym rowerze, wszystko będzie zależało od stanu. Nie sądzę żeby dopłata do Speca była jakkolwiek sensowna. Marin czy Kross - jeżeli na tego drugiego jest oferta i stan się zgadza to bierz. Różnice nie będą gruntowne.

Napisano

Mam DSX1, a żona ma DSX2. Zwykłe różnica w cenie jest niewielka, więc warto kupić dwójkę. Kaseta 12s jest gęściejsza, koła lżejsze i do tego pustą oś korby, a nie kwadrat. W obu przypadkach takie sobie są opony - to taka OEMowa wersja WTB, na drucie. Fabryczne siodełko - takie sobie. Oboje jeździmy na Continentalach Terra Hardpack na mleku (ja mam wymienione koła). Wchodzą opony nawet 2.1. Mamy przyjemność i w lesie i na szutrach i na asfalcie - tylko ciśnienie trzeba dobrać. Szeroki zakres przełożeń. Super rowery. Dziś była wycieczka 53km w zmiennych warunkach - na płaskim asfalcie pojechałem (chwilę) ponad 40, a potem była jazda przez las i też super. Mi pasuje geometria - wszystko mam tam gdzie trzeba - i siodle i na stojący. Kros ma tylko 10 biegów. 

Napisano

@Wojcio@Wojcio Dzięki za info, myślałem że DSX 1 i 2 różni tylko napęd. Koła w 2ce są lżejsze? W 1 korba na kwadrat? Kaseta nie robi dla mnie większej różnicy. Jaki masz rozmiar do swojego wzrostu? Krossa biorę pod uwagę bo jest oferta w miarę blisko mojego miejsca zamieszkania. Ofert Marina brakuje u mnie na Dolnym Śląsku. Specialized kusi future shockiem. 

Napisano

Tak, koła i suport się różnią. Ja przy 187 mam L. Dla mnie to jest bardzo dobry rozmiar, ale raczej na krawędzi i pewnie ktoś inny przy tym wzroście by wolał XL, a wyższy to już na pewno. Żona przy 173cm ma M i podobnie - też OK, ale jak weźmie mój to ma wątpliwości, czy nie wolała by L.  L jest idealny w okolicy 180.