Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Przekopałam chyba już wszystko. Mam stary rower, w którym muszę wymienić korbę i suport (mocowane na kwadrat). Mam ściągacz, ale nie jestem w stanie wkręcić mocniej śruby (a teraz nawet w go ogóle wykręcić)... Pryskam środkami penetrującymi, dawałam czas... Jak się tego pozbyć? Mogę uszkodzić oba elementy, bo i tak idą do wymiany. 

• 5 tygodni później...
Napisano (edytowane)
W dniu 16.10.2025 o 17:52, wronykrakra napisał:

Cześć! Przekopałam chyba już wszystko. Mam stary rower, w którym muszę wymienić korbę i suport (mocowane na kwadrat). Mam ściągacz, ale nie jestem w stanie wkręcić mocniej śruby (a teraz nawet w go ogóle wykręcić)... Pryskam środkami penetrującymi, dawałam czas... Jak się tego pozbyć? Mogę uszkodzić oba elementy, bo i tak idą do wymiany. 

Luzujesz śruby mocujące korbę (nie wykręcasz całkiem, bo chcemy ograniczyć możliwość katastrofalnej awarii) i jedziesz na wycieczkę po okolicy. 
Przy odrobinie szczęścia korby obluzują się same.

Po paru kilometrach próbujesz użyć ściągacza i sprawdzasz, czy idzie. 

Oczywiście taka operacja być może uszkodzi i korby i suport, ale tym się chyba jakoś bardzo nie martwisz? 

Alternatywnie: jak masz opalarkę albo mocną suszarkę, to możesz też korbę nagrzać, oczywiście osłoń oponę i wszelkie elementy, którym możesz temperaturą zrobić krzywdę i rozgrzej połączenie. . Oczywiście nie do jakichś wielkich temperatur, możliwe, że już i 100 stopni wystarczy. 
Możesz też obtłuc korbę z każdej strony nylonowym/drewnianym młotkiem, oczywiście nie jakąś wielką siłą, ale udarowo można uzyskać o wiele lepsze efekty, niż próbując powoli ciągnąć i pokonać tarcie metalu o metal. 

Obcinanie jako najbardziej upierdliwe zostaw sobie na koniec.
Oczywiście teraz zauważyłem, że ten temat ma miesiąc, ale trudno się mówi.

Edytowane przez Brukiew_Niepospolity