wronykrakra Napisano 16 Października Napisano 16 Października Cześć! Przekopałam chyba już wszystko. Mam stary rower, w którym muszę wymienić korbę i suport (mocowane na kwadrat). Mam ściągacz, ale nie jestem w stanie wkręcić mocniej śruby (a teraz nawet w go ogóle wykręcić)... Pryskam środkami penetrującymi, dawałam czas... Jak się tego pozbyć? Mogę uszkodzić oba elementy, bo i tak idą do wymiany. Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Października Napisano 16 Października No to korbę możesz odciąć razem z osią a później brać się za wykręcanie misek suportu Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) W dniu 16.10.2025 o 17:52, wronykrakra napisał: Cześć! Przekopałam chyba już wszystko. Mam stary rower, w którym muszę wymienić korbę i suport (mocowane na kwadrat). Mam ściągacz, ale nie jestem w stanie wkręcić mocniej śruby (a teraz nawet w go ogóle wykręcić)... Pryskam środkami penetrującymi, dawałam czas... Jak się tego pozbyć? Mogę uszkodzić oba elementy, bo i tak idą do wymiany. Luzujesz śruby mocujące korbę (nie wykręcasz całkiem, bo chcemy ograniczyć możliwość katastrofalnej awarii) i jedziesz na wycieczkę po okolicy. Przy odrobinie szczęścia korby obluzują się same. Po paru kilometrach próbujesz użyć ściągacza i sprawdzasz, czy idzie. Oczywiście taka operacja być może uszkodzi i korby i suport, ale tym się chyba jakoś bardzo nie martwisz? Alternatywnie: jak masz opalarkę albo mocną suszarkę, to możesz też korbę nagrzać, oczywiście osłoń oponę i wszelkie elementy, którym możesz temperaturą zrobić krzywdę i rozgrzej połączenie. . Oczywiście nie do jakichś wielkich temperatur, możliwe, że już i 100 stopni wystarczy. Możesz też obtłuc korbę z każdej strony nylonowym/drewnianym młotkiem, oczywiście nie jakąś wielką siłą, ale udarowo można uzyskać o wiele lepsze efekty, niż próbując powoli ciągnąć i pokonać tarcie metalu o metal. Obcinanie jako najbardziej upierdliwe zostaw sobie na koniec. Oczywiście teraz zauważyłem, że ten temat ma miesiąc, ale trudno się mówi. Edytowane 2 godziny temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi