Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, w trakcie treningów interwałowych doznałem ataku bólu w klatce, który zakończył się diagnozą: zapalenie mięśnia sercowego. W efekcie na najbliższe kilka miesięcy muszę ograniczyć aktywność a przede wszystkim monitorować pracę serca żeby nie wychodzić poza graniczne parametry wysiłku. Z tego powodu potrzebuje kupić smartwatch, chociaż przez wiele lat patrzyłem na te urządzenia bardzo sceptycznie i wydawały mi się zbędnym gadżetem odwracającym uwagę od radości z jazdy. Na dłuższą metę jednak wydaje się że w mojej sytuacji ciągły monitoring serca jest lepszą opcją niż zakładanie opaski do mierzenia pulsu itp.

Równocześnie, skoro już i tak czeka mnie taki zakup to chciałbym do pełna wykorzystać jego możliwości. Przede wszystkim zależy mi, żeby mieć jak najlepszą integrację z Trailforks oraz móc podłączyć czujniki ANT+ (prędkość, kadencja, moc) których używam na moich rowerach i dotychczas podłączałem je do nawigacji iGPSPORT iGS630S. Czy jest taka możliwość zeby czujniki równocześnie raportowały do obu odbiorników? Mimo wszystko mapa na większym ekranie wygodnie umieszczonym na kokpicie to duża wygoda, a równocześnie chciałbym móc importować ścieżki do Trailforks bez ograniczeń nakładanych przez synchronizację poprzez Stravę. Czyli chciałbym mieć możliwość używać obu urządzeń zamiennie albo równocześnie w zależności od sytuacji i wygody. Czy istnieją zegarki które potrafią raportować parametry medyczne do licznika przez ANT+ albo BLE, zeby w przypadku korzystania z nawigacji dodatkowo rejestrować je na liczniku? Równocześnie fajnie byłoby mieć w zegarku jakąś funkcję nawigacji i rejestrowania tras przy łażeniu po górach itp. No i najważniejsze: cena. Nadal nie będąc fanem smartwatchy wolałbym nie wydać majątku, moj przewidywany budzet to maks 2000, ale im mniej tym lepiej. Proszę o porady.

Napisano

Integrację z trailforks ma chyba tylko garmin i apple watch.

W zasadzie każdy zegarek sportowy garmina może przesyłać tętno do licznika (funkcja HR rebroadcasting).

Czujniki ANT+ nadają po prostu sygnał, liczba odbiorników nie ma znaczenia, więc jak najbardziej możesz mieć dane z nich tu i tu.

Jeśli chodzi o sam puls, to doświadczenie wieluuuu użytkowników podpowiada, że na rowerze puls z nadgarstka potrafi być mało dokładny (wibracje, ułożenie nadgarstka). Więc jeśli monitorujesz puls ze względu na zdrowie, to na rower i tak lepiej z opaską.

Poniżej 2k masz Garmin Forerunner 955.