Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim!

Od dłuższego czasu przeglądam forum, czytam różne artykuły i doszedłem do momentu, w którym będę potrzebował waszej rady.

Obecnie jeżdżę na Tribanie RC500 więc nic specjalnego ale od lat planowałem kupić sobie coś lepszego. Zakup ten nie jest związany z jakimiś moimi obecnymi wynikami sportowymi ale bardziej swojego rodzaju prezentem dla siebie i na pewno będzie stanowił przerost formy nad treścią przynajmniej w najbliższym czasie. Chciałbym jednak zacząć regularnie trenować bardziej żeby czuć się dobrze niż osiągać jakieś wyniki na zawodach.

Z uwagi na niewielką ilość czasu na jazdę w planach są jazdy ok 1-3 godzinne 3x w tygodniu. Jeśli będę miał potrzebę pojechać gdzieś dalej z sakwami nie zamierzam się pozbywać mojego Tribana. W związku z tym pomyślałem, że chciałbym iść w coś bardziej sportowego. Do tej pory przejechałem się Giantem TCR oraz Trekiem Madone, a także Trekiem Domane. I tutaj pojawia się pierwszy problem. Mam 185/6 cm wzrostu i przekrok 89cm. Mój obecny Triban jest w rozmiarze L i nie ma się co oszukiwać, że jest to zupełnia inna geometria niż wspomniany TCR czy Madone. Na Treku Domane czułem się trochę jak na kozie, natomiast na TCR i Madone byłem mocno pochylony. Po 2min na rowerze oczywiście nie jestem w stanie określić czy po pół godziny nie zacznie się umieranie z bólu. Warto wspomnieć, że trochę się garbie i wydaje mi się, że mam bardzo napięty odcinek piersiowy kręgosłupa (do popracowania). Doszedłem do wniosku, że nie wydam takiej kwoty bez wcześniejszej wizyty i bikefittera, jednak termin mam dopiero na koniec września i mam dużo czasu do namysłu bo pewnie gdybym miał wybrać teraz wziąłbym TCRa, ze względu zarówno na wyposażenie jak i masę roweru w porównaniu do Madone.

I tutaj pojawia się pytanie do was. Jakie modele jeszcze polecacie? Przeglądałem już chyba wszystkie marki, które udało mi się znaleźć i TCR wydaje się bezkonkurencyjny. Zastanawiam się jedynie czy uda się go do mnie dopasować i nie będzie wskazany jednak Defy. Biorę zatem pod uwagę zarówno modele bardziej sportowe jak i te endurance aczkolwiek nie ukrywam, że bardziej skłaniałem się do czegoś szybszego.

Dzięki wielkie za pomoc