Skocz do zawartości
  • 0

Ile km na rowerze może pokonać trzynastolatek?

Pytanie

Gość mnin
Napisano

Hej

Mam 13letniego syna. Jeździmy razem na rowerach dystanse do 100 km, znosi je bardzo dobrze i robi je w czasie 5 godzin. Czy 200 km na rowerze dla niego to bezpieczny dystans? Zona mówi, że jeśli w ogóle przeżyje to na pewno zniszczą mu się stawy i serce. Czy ja za bardzo cisnę Czy zona ma rację? Macie jakieś doświadczenie? Może warto przedtem zrobić jakieś badania?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Co to za pytanie ... nikt nie zna Twojego syna tak jak Ty. 
Może jeździ już od np. 6lat, trenuje w klubach kolarstwo lub inną dyscyplinę itd., itp.

Cytat

Jeździmy razem na rowerach dystanse do 100 km

-jeździcie takie dystanse to powinno być już "doświadczenie" jak organizm znosi takie odległości/czas jazdy.

Ogólnie to
1. jak ktoś regularnie jeździ "setki" - zrobił już kilka taki tras w sezonie/krótkim przedziale czasu - to 200km też poświnień zrobić.
2. można na pierwszy raz zaplanować trasę 200km w ramach pętli, gdzie będzie możliwość bez większych problemów wsparcie i ściągnięcie przy jakiś "problemach" autem z trasy.
3. albo w jednym dniu zaplanować 2-4 trasy krótsze(aby w sumie wyszło te 200km), nie trzeba robić sobie od razu nie wiadomo jakiego wyzwania.  
4. i nie zakładać, że 200km zrobi się w tym samym tempie co 100km, czyli  2x5 godzin.

• 0
Gość mnin
Napisano

@StrayRider

Wiem, że mojego syna znam najlepiej. Chodzilo mi o to czy znacie jakies wytyczne, a moze macie doświadczenie, wiecie ile np młodzicy jezdza w klubach (szukałem jakichś planów ale nie znalazlem), może słyszeliście o jakichkolwiek zaleceniach/przeciwskazaniach, bo argument o niszczeniu stawów kojarzy mi się z początkami biegania rekreacyjnego w Polsce w latach 90 kiedy wszyscy mówili, że biegacze skończą na wózkach, bo po betonie nie wolno biegac.

Co do trasy to wyznaczona jest wzdłuż linii kolejowej, tak żeby można było wrócić w każdej chwili pociągiem. Po każdych 75-80 km przerwa co najmniej 30 min na porządny posiłek no i oczywiście w trakcie przerwa na kazde zadanie.

Dzięki za odpowiedź. 

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...