Tomek595 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Odłącz wspomaganie elektryczne a magia sprawi że problem zniknie😅 Cytuj
rafalszy Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu 6 godzin temu, XYZPV napisał: Jako jedyny merytoryczny się wypowiem bez biadolenia o kadencjach, czyste fakty: Mam elektryka enduro do jazdy enduro, niczego nim nie ciągnę dla jasności ale to powiem, żeby doktoranci się nie doktoryzowali. Z racji, że mam wszystkie bębenki świata (piasty a'la DT 350 z ali + komplet bębenków), to sobie mixuje kasety jak chcę i skupuje je po okazyjnych cenach na zapas. Z moich doświadczeń od tej która zdaje się być najtwardsza: NX Eagle 12s, GX 11s, GX Eagle 12s, XT M8100 (M6100 jest z tego samego materiału, różni się tylko największymi koronkami które są z alu żeby zmniejszyć wagę, Chinol SUNSHINE, nie wytrzymał nawet 200km bo się połamał Wszystko paruję z łańcuchem XO1 Eagle (SRAM PC-X01) - najbardziej trwały 12s chyba, szybkie zużywanie się łańucha (a shimano i sram poniżej X01 w elektryku to max 800km przy moim użytkowaniu, a ja nawet turbo nie odpalam nigdy). W kolejce czeka kaseta GX Transmission, ciekaw jestem ile to wytrzyma bo zębatki wyglądają mega porządnie, najbardziej mięsiście ze wszystkich. czyli moje 700km nie jest niczym niezwykłym. Godzinę temu, PiotrWie napisał: Podziel się metodą - bo sporo ludzi ma problem z błyskawicznie zużywającymi się najmniejszymi trybami. No chyba że rozwiązanie polega na hurtowym kupnie najmniejszych zębatek i wymianie co 2 miesiące. Spróbuję wymienić przednią przednią zębatkę z 36T na 38T co powinno przy prędkościach z jakimi chce jeździć wymusić zmianę biegu na większą zębatkę z tyłu niż ta najmniejsza. Poza tym lepszy łańcuch jednak niż Shimano. Z tyłu wymieniam tylko zużyte 3 najmniejsze koronki i tyle. Za 2-3 msc mogę wrócić z informacją czy miało to sens. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi