Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, XYZPV napisał:

Jako jedyny merytoryczny się wypowiem bez biadolenia o kadencjach, czyste fakty:

Mam elektryka enduro do jazdy enduro, niczego nim nie ciągnę dla jasności ale to powiem, żeby doktoranci się nie doktoryzowali. 

Z racji, że mam wszystkie bębenki świata (piasty a'la DT 350 z ali + komplet bębenków), to sobie mixuje kasety jak chcę i skupuje je po okazyjnych cenach na zapas. Z moich doświadczeń od tej która zdaje się być najtwardsza:

NX Eagle 12s,

GX 11s,

GX Eagle 12s,

XT M8100 (M6100 jest z tego samego materiału, różni się tylko największymi koronkami które są z alu żeby zmniejszyć wagę,

Chinol SUNSHINE, nie wytrzymał nawet 200km bo się połamał :P

Wszystko paruję z łańcuchem XO1 Eagle (SRAM PC-X01) - najbardziej trwały 12s chyba, szybkie zużywanie się łańucha (a shimano i sram poniżej X01 w elektryku to max 800km przy moim użytkowaniu, a ja nawet turbo nie odpalam nigdy).

W kolejce czeka kaseta GX Transmission, ciekaw jestem ile to wytrzyma bo zębatki wyglądają mega porządnie, najbardziej mięsiście ze wszystkich. 

czyli moje 700km nie jest niczym niezwykłym.

Godzinę temu, PiotrWie napisał:

Podziel się metodą - bo sporo ludzi ma problem z błyskawicznie zużywającymi się najmniejszymi trybami. No chyba że rozwiązanie polega na hurtowym kupnie najmniejszych zębatek i wymianie co 2 miesiące.

Spróbuję wymienić przednią przednią zębatkę z 36T na 38T co powinno przy prędkościach z jakimi chce jeździć wymusić zmianę biegu na większą zębatkę z tyłu niż ta najmniejsza.
Poza tym lepszy łańcuch jednak niż Shimano.
Z tyłu wymieniam tylko zużyte 3 najmniejsze koronki i tyle.
Za 2-3 msc mogę wrócić z informacją czy miało to sens.