Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Na dniach założyłem nowy zestaw hamulców MT520 + BL-MT501 i do dnia dzisiejszego było wszystko OK, klamki działały płynnie i bezdźwięcznie, niestety dziś po skończonej jeździe zauważyłem na postoju że z prawej klamki hamulca wydobywa się dziwny dźwięk kliknięcia przy początkowym wciśnięciu oraz da się wyczuć lekki przeskok na samej dźwigni..

https://jumpshare.com/s/k1IMtc5rRbW5Tpk0uGNh

(W lewej klamce również da się to już wyczuć ale jest znacznie cichsze i nieco mniej wyczuwalne pod palcem).

Po dokładniejszym przejrzeniu się odpowiada za to "wałek?" mechanizmu ServoWave:

https://jumpshare.com/s/OMbjF8rTw7WIlgyQuwix

I teraz aż boję się spytać.. Jest to cecha sprzętu o której z jakiegoś powodu nie jest głośno w sieci? Czy może podpada to już pod wadę fabryczną? W sieci znalazłem kilka podobnych przypadków ale bez konkretnej odpowiedzi..

Nie ukrywam że jest to dość irytujące zjawisko które dość mocno psuje mi odbiór nowych hebli.. :ermm:

Edytowane przez Bubbels
Napisano

M8000 to inne klamki, M6000 to identyko jak te mt501, w sieci kiedyś były takie info że m6000 miały takie przypadłości że klikały, nie pamiętam dokładnie czy to nie było spowodowane jakimś pęknięciem czegoś w środku. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

To raczej nie jest żadne uszkodzenie a właśnie przypadłość tych klamek na którą nie każdy zwraca uwagę z tego co udało mi się znaleźć w sieci, ciekawe że zauważyłem to dopiero na postoju po skończonej jeździe, na dniach zwrócę na to uwagę czy podczas jazdy jakkolwiek jestem w stanie to wyłapać i czy faktycznie jest się czym martwić i drążyć temat czy olać i cieszyć się nowym "apgrejdem" :)

Tutaj chłopaki mają podobne doświadczenia ze swoimi klamkami (w tym M8000):

https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=158234

Podobno Shimano twierdzi że jest ok.

Tutaj nawet ktoś zrobił poradnik co trzeba zmodyfikować aby się tego pozbyć:

https://www.youtube.com/watch?v=OyAva_Vy8pI&themeRefresh=1

Oraz kolejne przypadki w klamkach różnych grup z ServoWave:

https://www.mtbr.com/threads/shimano-xt-lever-clicking-sound.929228/

W skrócie - "Its normal".. Hmmm

PS: Wczoraj po drodze złapał mnie deszcz który udało mi się przeczekać pod zadaszeniem, ale powrót miałem już w warunkach dużej wilgotności oraz coś tam pewnie kapnęło na klamki, być może wystarczy dopakować więcej gęstego smaru na rolkę ServoWave co tak przeskakuje i powoduje ten dźwięk i będzie OK? Tak czy siak ciekawa sprawa.

Edytowane przez Bubbels
Napisano (edytowane)

Moje mt501 też klikają. Podejrzewam że ten typ tak ma, bo poza tym działają dobrze.

Z tymże to jest raczej delikatnie i cichutkie klikanie, a nie coś takiego jak na filmie wyżej.

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Byłem w stacjonarnym PROROWERY aby zerknąć inne MT501 w akcji i jest podobnie, klikają ale nieco ciszej od moich, być może ekspozycja na wilgoć nieco wypłukała smar z okolic wałka i "bieżni?" ServoWave i stąd jest głośniej, tak czy siak na dniach ściągnę dźwignie i spróbuję wypolerować tę zakrzywioną bieżnie na wysoki połysk plus nałożyć nowy smar, zdam relację z postępów jak już się do tego zabiorę :)

Tutaj gość z wcześniej podlinkowanego poradnika zebrał nieco materiału z początku bieżni aby przejście rolki było płynniejsze, być może to jest dobra droga na usunięcie tego mankamentu "CECHY SPRZĘTU" :D

6WEY8w4.png

Spoiler

PS: swoją drogą to jakiś absurd że Shimano przez lata nie poprawiła tego i wciąż trafiają się takie "smaczki" w ich klamkach, jasne, nie każdemu to przeszkadza ale dla mnie na tę chwilę poprzednie BL-MT201 mają lepszą kulturę pracy niż aktualne MT501 pozycjonowane wyżej w hierarchii, bajki o "cechach sprzętu" nie kupuje, dla mnie to zwykła wada projektowa/produkcyjna i tyle.

Edytowane przez Bubbels
Napisano

Jedyny moment kiedy przypadkiem zwróciłem na to cykanie uwagę, był wtedy gdy jak przed jazdą i włożeniem roweru do windy, odruchowo sprawdzałem czy hamulce działają. W czasie jazdy nie ma szans tego poczuć czy usłyszeć, przynajmniej w moim rowerze.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@NerfMe

Jasne, sam zauważyłem to dopiero jak chowałem rower po jeździe, w czasie jazdy jakoś nie rzuciło mi się to w uszy, ale teraz.. Jakoś nie mogę tego tak zostawić bez chociaż jednej próby poprawienia fabryki, trochę szkoda mi cichego i super płynnego działania jakie było w BL-MT201.

Edytowane przez Bubbels
  • +1 pomógł 1