kumas000p Napisano Czwartek o 19:01 Napisano Czwartek o 19:01 Witam piszę w sprawie przeskakującego łańcucha na najmniejszej zębatce kaseta to Shimano MT-6100, łańcuch kmc 12x,napęd 1x12 rower przejechane może 600km. Zaczęło to się dziać po tym jak rozpialem łańcuch w celu wyszejkowania go w b. ekstrakcyjnej kasetę też czyściłam ta benzyna bez ściągania jej łańcuch zostawiłem zawieszony na haczyku po powrocie z urlopu ok tydzień złożyłem wszystko do kupy nasmarowalem zefalem niebieskim i zaczęło przeskakiwać na najmniejszej przy mocniejszym naciśnięciu na pedała Cytuj
uzurpator Napisano Czwartek o 19:24 Napisano Czwartek o 19:24 Zgaduję. Współczesny rower górski wykorzystywany poza górami. Zębatka na korbie rozmiar 30T lub podobny. Cytuj
kumas000p Napisano Czwartek o 22:48 Autor Napisano Czwartek o 22:48 Przód blat 32t Raczej jazda w miescie Cytuj
StrayRider Napisano Piątek o 00:00 Napisano Piątek o 00:00 Pytanie: Czy to pierwszy łańcuch na tej kasecie czy kolejny? Czy nie przeskakuje czasami na ogniwkach z spinką? Przeskakiwanie może też być spowodowane ustawieniem przerzutki, jeżeli "przeskakiwanie" objawia się próbą "przeskoczenia" łańcucha na inny bieg. Przy "odpowiednim" użytkowaniu (jazda tylko na na kilku pojedynczych biegach, zanieczyszczenie łańcucha) można napęd zajechać w 600-800km Zdjęcie kasety, ułożenia łańcucha mogą by pomóc w ocenie. Cytuj
uzurpator Napisano Piątek o 05:03 Napisano Piątek o 05:03 6 godzin temu, kumas000p napisał: Przód blat 32t Raczej jazda w miescie To sugeruję przeczytać artykuł który napisałem 6 lat temu, jeżeli nie przeraża Cię rowerowa nomenklatura. https://uzurpator.com.pl/documents/Wciaz_nie_lubie_1xX.html W skrócie - te-typy-tak-majom. Owczym pędem marketingu sprzedano Ci rower do piłowania w górach i nigdzie indziej a ty używasz go w mieście, więc będziesz zajeżdżać dół kasety szybciej niż można by się spodziewać. Cytuj
kumas000p Napisano Piątek o 05:57 Autor Napisano Piątek o 05:57 5 godzin temu, StrayRider napisał: Pytanie: Czy to pierwszy łańcuch na tej kasecie czy kolejny? Czy nie przeskakuje czasami na ogniwkach z spinką? Przeskakiwanie może też być spowodowane ustawieniem przerzutki, jeżeli "przeskakiwanie" objawia się próbą "przeskoczenia" łańcucha na inny bieg. Przy "odpowiednim" użytkowaniu (jazda tylko na na kilku pojedynczych biegach, zanieczyszczenie łańcucha) można napęd zajechać w 600-800km Zdjęcie kasety, ułożenia łańcucha mogą by pomóc w ocenie. Raczej Nie przeskakuje na spince bo przeskakiwał by mnie więcej co pełen obrót łańcucha a zdążą się częściej .Jest to pierwszy łańcuch dziwne że zaczęło się to dziać jak wyszejkowalem łańcuch i zostawiłem go (nie zakładałem na ok tydzień czasu)Spróbuję jeszcze regulacji przerzutki aczkolwiek nie jest to że łańcuch próbuje przeskoczyć na inny bieg (mogę się mylić) tylko jest to taki szarpnięcie jakby przeskok np w bębenku rozbierałem kasetę ściągałem bębenek i wydaje się ok.Dzieke się to tylko na najmniejszej zębatce pozostałe ok 54 minuty temu, uzurpator napisał: To sugeruję przeczytać artykuł który napisałem 6 lat temu, jeżeli nie przeraża Cię rowerowa nomenklatura. https://uzurpator.com.pl/documents/Wciaz_nie_lubie_1xX.html W skrócie - te-typy-tak-majom. Owczym pędem marketingu sprzedano Ci rower do piłowania w górach i nigdzie indziej a ty używasz go w mieście, więc będziesz zajeżdżać dół kasety szybciej niż można by się spodziewać. To nic jeśli nie pomoże regulacja przerzutki będę musiał się pogodzić z wymianą ostatniej zębatki(z tego co patrzę to jedynie można kupić w komplecie z przedostatnia)co ok 1.5-2msc i mam nadzieję że będzie współgrało ze starym łańcuchem i nie będę też musiał kupywac nowego Cytuj
pytkum Napisano Piątek o 07:10 Napisano Piątek o 07:10 Możesz też pomyśleć o zmianie blatu na większy i jeździć z większą kadencją. Cytuj
kumas000p Napisano Piątek o 07:33 Autor Napisano Piątek o 07:33 23 minuty temu, pytkum napisał: Możesz też pomyśleć o zmianie blatu na większy i jeździć z większą kadencją. 2 godziny temu, uzurpator napisał: To sugeruję przeczytać artykuł który napisałem 6 lat temu, jeżeli nie przeraża Cię rowerowa nomenklatura. https://uzurpator.com.pl/documents/Wciaz_nie_lubie_1xX.html W skrócie - te-typy-tak-majom. Owczym pędem marketingu sprzedano Ci rower do piłowania w górach i nigdzie indziej a ty używasz go w mieście, więc będziesz zajeżdżać dół kasety szybciej niż można by się spodziewać. To nic jeśli nie pomoże regulacja przerzutki będę musiał się pogodzić z wymianą ostatniej zębatki(z tego co patrzę to jedynie można kupić w komplecie z przedostatnia)co ok 1.5-2msc i mam nadzieję że będzie współgrało ze starym łańcuchem i nie będę też musiał kupywac nowego 24 minuty temu, pytkum napisał: Możesz też pomyśleć o zmianie blatu na większy i jeździć z większą kadencją. Myślisz coś w rodzaju 36-42 Tak wygląda ta najmniejsza zebatka Cytuj
pytkum Napisano Piątek o 09:14 Napisano Piątek o 09:14 Co to za rower? Rama pewnie przyjmie max 36t. Cytuj
kumas000p Napisano Piątek o 10:13 Autor Napisano Piątek o 10:13 Raymon 6.5 hardtail 29 cali koła suport hollowtech 2 Cytuj
kumas000p Napisano Piątek o 11:50 Autor Napisano Piątek o 11:50 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-r-raymon-hardray-nine-6-5-pd41904/?srsltid=AfmBOoqCggt7E9T7EhUZZ-eO4AdzBTXjzFFAbx-Hp2EB-X6Wry2xLdXR I takie pytanie jaki łańcuch ewentualnie byście polecili zamiast oryginalnego kmc Cytuj
afly Napisano Piątek o 14:54 Napisano Piątek o 14:54 KMC to dobry łańcuch w stosunku do ceny. Alternatywą może być Shimano CN-M6100. Cytuj
kumas000p Napisano Piątek o 19:23 Autor Napisano Piątek o 19:23 Z tego co zauważyłem dzisiaj jak regulowanemu przerzutkę to hak nie o tyle co był wygięty ale był trochę przesunięty w stronę przodu roweru co jednocześnie wózek przerzutki poszedł i był za bardzo oddalony od kasety(duża zębatka nie zgrywała się z linią na wózku) jutro z rana przejażdżka 13 km zobaczymy czy dalej będzie przeskakiwal Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi