Drakenix Napisano Poniedziałek o 16:45 Napisano Poniedziałek o 16:45 Witam. Na wstępie dodam, że mimo przejechanych 2 tysięcy km uważam się za amatora. Mam 178 cm wzrostu i jakieś 76kg. Mam ogromny dylemat. Przesiadłem się z Trans Krossa 5.0 na pierwszy rower gravelowy. Dokładnie Rower gravel Kross ESKER 4.0 Adventure 2024 Rama M 20 calowa (168-178cm) (kupiłem z drugiej ręki) Podczas pierwszych jazd myślałem, że ból karku i odcinka lędźwiowego jest normalny, że ciało musi się przyzwyczaić. Potem zacząłem kombinować (jakoś to naprawiłem regulując siodełko) Natomiast teraz zmagam się z bólem dłoni i dochodzę do wniosku, że ten rower jest po prostu na mnie za mały, ale chcę zapytać kogoś kto się zna (mam dość małe zgięcie w łokciu i bardzo mocno czuję w dłoniach jazdę) Zdjęcie poniżej, bardzo dziekuje za opinię Cytuj
Drakenix Napisano Poniedziałek o 17:18 Autor Napisano Poniedziałek o 17:18 Edit dodam, że sprawdziłem metoda KOPS – (Knee Over Pedal Spindle) ustawienie wysunięcia siodełka i końcówka rzepki jest pionowo względem środka pedała. Wysokość siodełka też odpowiednia (wyliczona korzystając z wzoru LeMonda) Zatem zarówno wysokość jak i poziom wysunięcia siodełka jest odpowiedni. Cytuj
afly Napisano Poniedziałek o 17:20 Napisano Poniedziałek o 17:20 Przypomniał mi się jeden film Odnośnie pozycji, nie uważam aby rower był za mały, zwłaszcza po położeniu barków (które nie są uniesione) i szyi. Bardziej miarodajne byłoby zdjęcie w dolnym chwycie. 1 Cytuj
Drakenix Napisano Poniedziałek o 17:30 Autor Napisano Poniedziałek o 17:30 @aflyO no proszę, nie spodziewałem się, że ktoś napisze ze rower nie jest za mały To dobra informacja, ale zaraz specjalnie na życzenie zrobię zdjęcie w dolnym uchwycie Cytuj
Drakenix Napisano Poniedziałek o 18:15 Autor Napisano Poniedziałek o 18:15 @afly Proszę, cofnąłem na maxa siodełko do tyłu, więc przesyłam 2 zdjęcia @SpinOffTo znaczy? Znaczy siodełko jest prosto, nie wychylone w żadną ze stron Generalnie czuje się mocno ściśnięty w rękach, stąd zapytanie czy to nie jest za mały rower jak dla mnie. Myślałem o zmianie mostka z 80mm który mam na 100cm. Cytuj
afly Napisano Poniedziałek o 19:00 Napisano Poniedziałek o 19:00 P.S. W dolnym chwycie to znaczy w pozycji umożliwiającej obsługę hamulców i manetek Cytuj
nctrns Napisano Poniedziałek o 20:30 Napisano Poniedziałek o 20:30 Na oko klamkomanetki i kierownica źle ustawione - za duży obrót do góry. Tutaj w zasadzie jest jedno poprawne ustawienie, którego nie zmienia się o więcej niż 1 stopień. Czyli zagięcie baranka do przodu powinno być poziomo, równolegle do podłoża, a początek klamkomanetki płynnie przechodzi z tego miejsca dalej, co skutkuje tym, że dźwignia hamulca jest mniej więcej pionowo. Do tego to zakrzywienie manetek do środka też nie jest dla każdego. Na początek spróbowałbym raczej równolegle, lub minimalnie do środka. Zgaduję że siodełko może być za nisko, wrzuć zdjęcia z korbą w linii z rurą podsiodłową i w najniższej pozycji. Cytuj
Drakenix Napisano Wtorek o 10:13 Autor Napisano Wtorek o 10:13 @afly @nctrnsPoprawiłem kierownicę, choć nie wiem czy dobrze, bo jestem totalnym amatorem. Przesyłam też zdjęcia o które prosiłeś Teraz mam niestety bardziej wyprostowane łokcie niż wcześniej i czuję ciężar na dłoniach Cytuj
Drakenix Napisano Wtorek o 10:33 Autor Napisano Wtorek o 10:33 No i dodam, że teraz mam mostek 80mm ustawiony na plus 6 cali, więc myślałem o tym by go zmienić (choć nie jestem pewny, że by to pomogło?) Ale też nie wiem na jaki zmienić czy dłuższy czy krótszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi