Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem Cube SL Road, czyli prosta kierownica. Jest w nim napęd 2x8 Claris  RD-R2000. O ile korba ma jeszcze znośną zebatkę, to kaseta, łańcuch mają dość a tylna przerzutka też już swoje widziała. Zastanawiam się co zrobić. Chciałbym 2x10 ze względu na stopniowanie, na próbę założyłem jakiś stary łańcuch 10rz aleprzerzutka przednia nie bardzo go ogarnia (trymowanie nie ma sensu) i spada raz na zewnątrz korby a czasem się klinuje między zębatkami. Więc rozumiem że korba też by była do zmiany. Obecnie 50t uważam że jest dla mnie zbyt duże. 

I teraz nie wiem czy po prostu wrzucić tylko nową kasetę i łańcuch godząc się na dziury w zakresie i nie wykorzystane 3 ostatnie biegi, czy zmienić wszystko? 

Jest szansa na w miarę budżetowy upgrade do 2x10? Czy olać i zostać na 8rz?

Napisano (edytowane)

@sky87 Ja miałem Cube SL Road i wymieniłem Clarisa na Tiagrę. Niektóre części da się kupić na olx nowe z demontażu, np. przerzutki ale resztę musisz kupić nowe. Chyba największym kosztem jest korba, mi się udało kupić używkę Tiagry 50/34T na olx w bardzo dobrym stanie w rozsądnych pieniądzach. Zostawiłem też lewą manetkę 2-rzędową od Clarisa bo działała bez problemu z przednią przerzutką Tiagry, nawet trymowanie działało. Nowe kupiłem łańcuch KMC X10, suport, kasetę, prawą manetkę 10-rzędową, linkę przerzutki. Całość kosztowała mnie około 1000 zł.

Edit. Sprawdziłem rozpiskę kosztów - same części kosztowały 715 zł, z kosztami wysyłki 765 zł

Edytowane przez Greg1
Napisano

@afly dzięki, ale tam autor sam nie wie co chce i w inną stronę to zmierza

@Greg1 ja nie chcę zmieniać korby na taką samą. Najbardziej pasował by mi układ z grx 46/30 ale tu też koszta spore. Czyli jednak nie ma sensownej alternatywy. 

A tu znowu problem bo przerzutki przednie grx są tylko na hak a u mnie jest obejma

Napisano

Takie coś znalazłem:

-korba https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-cues-fc-u6000-2-pd38328/?v_Id=210820

-przerzutka https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-cues-fd-u6010-pd40159/

Tylko czy może zastąpić szosową korbę, nie będzie za długa oś? Manetka mogła by zostać?

A odnośnie tyłu:

-kaseta https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-tiagra-cs-hg500-pd16175/?v_Id=158544

I do niej chciałbym wstawić manetkę i przerzutkę mtb, można tak łączyć kasetę szosową a resztę mtb? Znalazłem w dobrej cenie RD-M615 z manetką.

Ma to sens?