Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

kilka dni temu Canyon poinformował o nowym modelu - Endurance AllRoad.

Rower ma być dostępny dopiero w okolicy sierpnia. Cena to 4,5 k PLN.

Jest to szosa endurance (nazwałem go też light gravel) z fabrycznymi oponami 35 mm i osprzęcie Shimano CUES. Zarówno rama, jak i widelec mają prześwit na opony do 40 mm. Ja dotychczas jeździłem na MTB. Teraz szukam czegoś pośredniego między szosą a gravelem, bo chcę móc zjechać z asfaltu w trudniejszy teren, ale nie szukam czegoś z bardzo szerokimi oponami, bo takie mam w moim drugim rowerze. Szukam także czegoś z wygodną geometrią (kiedyś rozważałem Felt Broam, Focus Atlas, nowy Kross Esker, Rose Blend), gdzie S/R był na poziomie >1,5.

I teraz pytania do Was:

- czy ktoś z Was rozważa/ł zakup tego modelu?

- co sądzicie o osprzęcie Shimano CUES?

- czy warto zainteresować się tym modelem?

- co sądzicie o relacji cena vs. osprzęt tego modelu (gdzieś wyczytałem, że ten model to będzie hit)?

- jak CUES ma się do GRX, tj. czy jest istotnie słabsze (czy amator to zauważy;))?

- czy geometria (S/R = 1,46 w rozmiarze S) nie będzie zbyt sportowa dla kogoś takiego jak ja (tj. kogoś, kto celuje raczej w wyprostowaną pozycję)?

Wszystkie Wasze opinie i spostrzeżenia mile widziane.

Dzięki.

Edytowane przez Painless
Napisano
Cytat

czy geometria (S/R = 1,46 w rozmiarze S) nie będzie zbyt sportowa dla kogoś takiego jak ja (tj. kogoś, kto celuje raczej w wyprostowaną pozycję)?

To nie 1980 rok gdzie każda rama była zbudowana w oparciu o te same rozwiązania i jakieś proste dzielenie było wyznacznikiem.

Ogólnie ten canton to dziadkowóz 

Tylko że nie jest to

Cytat

Endurance AllRoad.

a endurace