Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki problem że ma mam luzy między rurą sterową widelca a łozyskami. Ogólnie rower kiedyś kupiłem na wyprzedaży i w zasadzie nie przejmowałem się tym do czasu aż zaczeło mi skrzypieć przy skrecaniu kierownicą więc mówię wyciagne i zobaczę moze sie cos posypalo ale jak wyciągłem wszystko wyglada chyba na ok więc stwierdziłem że może te luzy by jakoś naprawić. To wygląda tak jakby ktoś wsadził widelec 1 cali do sterów redukcyjnych (tak sie domyslam) 1 1/8 a stery do ramy na chyba 1 1/4 bo jest szersza. Srednica tych sterów redukcyjnych wewnatrz u gory i na dole ma 30,5 mm. Zas rura sterowa widelca 25.4 mm cala. Wiec jest 1.1 mm luzu. Po skreceniu wszystkiego caly widlec sobie lata w ramie, najbardziej to widac jak sie zacisnie hamulec przedni i probuje ruszac kierownica przod tyl.. Na zdjeciach dolaczam jak to wyglada. Moze tu jest wszystko ok tylko czegos brakuje w tych sterach ?

IMG_20250613_171446.jpg

IMG_20250613_163106551.jpg

IMG_20250613_163151304.jpg

IMG_20250613_175409624.jpg

Napisano

Chyba z pomiarami coś nie tak..

3 godziny temu, Krzys139 napisał:

Srednica tych sterów redukcyjnych wewnatrz u gory i na dole ma 30,5 mm. Zas rura sterowa widelca 25.4 mm cala. Wiec jest 1.1 mm luzu..

Te pierścienie kasujące luz są różnorakie, od gumowych (można zastąpić grubym O-ringiem) przez różnego kształtu plastikowe lub metalowe, ale zawsze rozcięte. Sprawdź czy masz taki pierścień.