Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Kupiłem synowi rower 24", który ma napęd 3x6 i uważam, że nie potrzebna mu przednia przerzutka, a poza tym widzę, że gubi się w obsłudze 2 manetek. Z tyłu jest niestety wolnobieg jedynie 6-rzędowy. Pomyślałem więc, że wymienię ten wolnobieg na 8-rzędowy, a z przodu założę korbę z jedną tarczą 34T. Przerzutkę i manetkę 8-rzędową już mam, a łańcuch dokupię. Na co muszę zwrócić uwagę, aby to zagrało? Części, które wyszukałem:

Wolnobieg: https://allegro.pl/oferta/sunrace-wolnobieg-8-rzedowy-13-34t-mocny-nakrecany-16816506814

Korba: https://allegro.pl/oferta/korba-104bcd-korba-rowerowa-34t-zebatka-zintegrowana-os-17464011505

Edytowane przez Martinii
Napisano

Dziecku 6 rzędów powinno wystarczyć.

Natomiast korba jest dla dorosłego (170mm) 34t będzie też dość twardo, w dziecięcych rowerach 24" zazwyczaj są korby 130 lub 140 mm, 28-32t, 

Napisano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Syn ma 9 lat a chciałem żeby rower miał na jakiś czas. Wybierając korbę sugerowałem się obecną, która środkową tarczę ma właśnie 34T i ramię 170. Jest też opcja aby kupić przywołaną przeze mnie w 1 poście korbę z tarczą 32T...

Edytowane przez Martinii
Napisano
18 godzin temu, pytkum napisał:

w dziecięcych rowerach 24" zazwyczaj są korby 130 lub 140 mm, 28-32t,

takie długości to chyba w roweruch 16-20 cali koła. W 24cale to bliżej 150-160mm.

21 godzin temu, Martinii napisał:

Na co muszę zwrócić uwagę, aby to zagrało?

Jaką największą zębatkę z tyłu obsługuje przerzutka. Długość suportu, nie wiem czy te chińskie korby mają podaną zalecaną długość suportu, ale może być konieczna wymiana obecnego suportu na innej długości.
Dla dziecka to bym wziął korbę z osłonką co by długie spodnie się nie wkręcały w zębatkę.

Napisano

Prawda jest taka, że rowery dziecięce występują w 2 kategoriach:

1. Na poważnie, gdzie wszystko jest spójne i dopasowane do dziecka zarówno pod względem wymiarów (również korby) jak i masy (np. ErlyYoinger)

2. Po taniości - czyli szmelc opracowany na prędce z komponentów grup śmietnikowych dla rowerów marketowuch sprzed 20 lat (właściwie 90% rynku rowerów 24").

Ile wzrostu ma dziecko jeżdżące na 24"? 125-145cm? Korba max 150mm. Szczególnie jeśli są jakieś ambicje żeby chociaż nie zniechęcać dzieciaka do roweru. To samo dotyczy złego doboru rozmiaru roweru jako takiego. Nie jest rzadkością kupowanie rowerów mocno na wyrost. Dzieciak ledwo sięga pedałów przy max obniżonej sztycy, potrafi przekręcić kierownice o 20 stopni i stara się jeździć zaliczając po raz bolesną glebę. Dzieci rosną i tego się nie przeskoczy.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Hej, dzięki za podpowiedzi. Znalazłem inną korbę: https://pl.aliexpress.com/item/1005006933903799.html

Wezmę więc ramię 150 mm i do tego wkład suportu. Teraz tylko jaką tarczę dobrać mając z tyłu wolnobieg 13-34? Syn będzie jeździł głównie po płaskim - asfalt, parki, laski itd. Teraz jeździ ma ustawione na środkową tarczę, która ma 34 zęby.

Edytowane przez Martinii
Napisano

No to jeśli na podstawie dotychczasowych doświadczeń z napędem nie jesteś w stanie określić liczby zębów to kup 32T, a jak się okaże, że potrzeba więcej to kupisz 34. Jak wspomniałem te zębatki majątku nie kosztują.

Napisano

20er ze wspomnianą korbą Goldix, prócz tego widelec wymieniłem na sztywny pod tarczę, dzieciak ma 135 cm wzrostu.

DSC09535.thumb.png.5eb9d0021624fb887dbdf075ef0a4286.png

Pozdrow'er 😘

PS. Ja się nie bawiłem w przeróbkę 1x8, zostawiłem 1x6.

• +1 pomógł 2