MaciejMM Napisano 29 Maja Napisano 29 Maja (edytowane) Dzień dobry wszystkim. Problem następujący - jakiś czas temu przy zmianie biegu na mniejszą koronkę łańcuch zaczął na nią wręcz spadać, hałasując i szarpiąc przy tym dość intensywnie. Wymieniony został łańcuch na nowy, przesmarowana delikatnie przerzutka i końcówka linki. Problem zniknął na jakieś 100 kilometrów, ale wrócił. Nie mam już pomysłu gdzie szukać przyczyny. Film: https://www.veed.io/view/d8331c64-0945-4470-87d9-c140a7b9b32c?panel=share Będę wdzięczny za wszelkie tropy. Edytowane 29 Maja przez MaciejMM Cytuj
Mod Team sznib Napisano 29 Maja Mod Team Napisano 29 Maja Przy wymianie łańcucha wymienia się też zębatki. Łańcuch skacze po zębatce, objaw zużytego napędu. Cytuj
MaciejMM Napisano 29 Maja Autor Napisano 29 Maja (edytowane) Kurcze, ale objaw identyczny przed i po wymianie łańcucha. Łańcuch w żadnym momencie nie przeskakuje tylko spada z wierzchołków zębów w trakcie zmiany biegu. Wszystkie zębatki zużyły się w tym samy czasie w takim samym stopniu? Jesteś pewny, że to kwestia zużytej kasety? Edytowane 29 Maja przez MaciejMM Cytuj
Mod Team sznib Napisano 29 Maja Mod Team Napisano 29 Maja Ten objaw występuje przy zrzucaniu na wszystkich biegach czy tylko na niektórych? Cytuj
Turysta05 Napisano 29 Maja Napisano 29 Maja @MaciejMM a ile ten łańcuch przejechał? Na pewno jest zużyty? Zmierzyłeś? Nawet dość wyeksploatowany napęd potrafi jeszcze długo, długo poprawnie pracować, poczytaj: https://www.forumrowerowe.org/topic/274333-smarowanie-łańcucha-wpływ-smarowania-na-żywotność-łańcuchów/#findComment-2537307 Ja bym po prostu sprawdził wzrokowo układ i skorygował przerzutkę baryłką. Szczególnie gdy rower nowy, tego wymaga. Ja 2 razy regulowałem do pierwszych 2ooo km. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 29 Maja Mod Team Napisano 29 Maja Godzinę temu, MaciejMM napisał: Na wszystkich. No to nie zużycie, bo niemożliwe żeby wszystkie zębatki się podobnie zużyły. Prawdopodobnie, jak kolega wyżej pisze, kwestia regulacji. Cytuj
MaciejMM Napisano 30 Maja Autor Napisano 30 Maja Kwestia regulacji czego mogłaby mieć tu wpływ? Wydaje mi się, że próbowałem już wszystkiego, ale może o czymś nie pomyślałem. Manetki, pancerze, linka, naciąg (baryłka) - bez wpływu, bo przy ręcznym ciągnięciu linki objaw nie ustępuje. Zakres działania przerzutki (h/l) - jest poprawny i na logikę bez najmniejszego wpływu. Odległość kółka od kasety (śrubka b) - bez wpływu. Hak prosty, wózek prosty. Koło centralnie, choć próbowałem je też zamocować pod lekkim kątem - bez wpływu. Testowanie na maksymalnych przekosach (zmiana przedniej przerzutki) - bez wpływu. Łańcuch stary i nowy (nowy po ok. 100 km) - czyli bez wpływu. Zużycie kasety - jak już ustaliliśmy, bez znaczenia w tym przypadku. Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł, co mogę jeszcze sprawdzić, przetestować, zmienić, to poproszę. Cytuj
Turysta05 Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja @MaciejMM : "Manetki, pancerze, linka, naciąg (baryłka) - bez wpływu, bo przy ręcznym ciągnięciu linki objaw nie ustępuje." Jakim ręcznym ciągnięciu? Jaki sens?🤔 Baryłką pół obrotu w prawo/lewo, aby wózek dobrze naprowadzał łańcuch. Testować, sprawdzać podczas jazdy. Robiłeś tak? Czy łańcuch spisałeś imadełkiem? Nie zaklepałeś ogniwa? Cytuj
MaciejMM Napisano 30 Maja Autor Napisano 30 Maja (edytowane) Ciągnąc linkę ręcznie przy przerzutce można wykluczyć problem z pancerzami, linkami, baryłkami i innymi tego typu. Naciąg baryłkami ustawiałem już wcześniej na wiele sposobów, mając złudną nadzieję, że to może coś zmieni. Problem występował na starym łańcuchu i na nowym (na nowym po jakimś czasie - ok. 100 km), oba były na szybkozłączkach. Edytowane 30 Maja przez MaciejMM Cytuj
Turysta05 Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja @MaciejMM ok, masz rację. Sprawa tak trudna, że ten rower trzeba "odczarować"😄🥴, taki nieśmieszny żart, ale pokaż rower jakiemuś "dobremu magikowi" ze serwisu, konieczne inne spojrzenie 💪😉. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi