Wojciech.k Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja (edytowane) Posiadam amortyzator suntour X1 32 (inna wersja XCR) Od ponad miesiąca mam dylemat z twardością amortyzatora przy temperaturze 15🌡 ponieważ amortyzator jest twardy ze względu na olej 10w. Aktualnie myśle na wymanię oleju na 5w tylko nie wiem jak sie za to zabrać. Nawet jak już rozbiorę tłumik to nie wiem na co uważać lub czego sie spodziewać w tłumiku żeby czegoś nie uszkodzić Jednym z moich kłopotów to jak rozebrać topcap żeby dostać sie do środka tłumika aby wylać olej Czekam z cierpliwością na odpowiedź Edytowane 12 Maja przez Wojciech.k Cytuj
Wojciech.k Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja Jeśli w Raidon-ach się nie da to tak samo w XCR32? Cytuj
Galvatron Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja W Epixonach/Raidonach i niższych modelach tłumik jest nierozbieralny. Problemem może w ogóle nie być tłumik, tylko zbyt twarda sprężyna i/lub wsadzony w nią elastomer. Cytuj
Wojciech.k Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja Ja twierdzę że olej skoro jest 20°c chodzi bardzo dobrze Niestety reszta maja .a być od 12° do 18° i amortyzator trochę Twardy Cytuj
Dokumosa Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Pamiętaj też, że masz w dolnych goleniach smar stały, który też w niskich temperaturach zmienia lepkość. Cytuj
Wojciech.k Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja Czyli szukać w innych w smaże lub elastometrze? Cytuj
Wojciech.k Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja 7 godzin temu, Dokumosa napisał: Pamiętaj też, że masz w dolnych goleniach smar stały, który też w niskich temperaturach zmienia lepkość. Co się stanie jeśli wyciągnę elastomer Cytuj
Dokumosa Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Nic. Jesli sprężyną byłaby zbyt miękka to amor będzie dobijał na twardo. Cytuj
ACTIVIA Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja @Wojciech.k olej jaki jest stosowany w kartridżach nierozbieralnych nie jest o gęstości 10W . Kilka lat temu rozciąłem kartridż na tokarce i olej któy się w nim znajdował zawiozłem do laboratorium Fuchs Gliwice. Po przebadaniu wyszło że jest to olej o podobnych parametrach co Fuchs Silkolene RSF 2,5 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi