dandan131 Napisano Czwartek o 21:03 Napisano Czwartek o 21:03 Hej, wszystkim pozwolę się podpiąć pod wątek. Mam dylemat co będzie w moim wypadku lepsze. Jeżdżę 60-70 asfalt / 40-30 ubite szutry lasy, sporadycznie trafią się piaski coś cięższego. Rejon Podlasia więc przeważnie płasko. Dystansie 20-40km średnio. Czasami chciałbym móc wybrać się na coś dłuższego, docelowo nawet do 100km. Jeśli chodzi o mnie to 176cm waga 100kg jeśli ma to duże znaczenie. Zastanawiam się pomiędzy dwoma rowerami, ale jeśli ktoś chciałby zaproponować jeszcze jakąś alternatywę którą powinienem rozważyć to jestem otwarty. https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-x-rwr-xtrada-8 A https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-x-rwr-heist-x7 W xtradzie zastanawia mnie korba 32t czy przy dłuższych dystansach będzie wystatczajająca i czy w moim przypadku węższa opona niż 2.25 nie będzie lepszym rozwiązaniem? Jeśli chodzi o heista głównie nie wiem co myśleć o osprzęcie cues. Z tego co się naczytałem duża część osób zdecydowanie poleca deore. Ewentualnie jeśli uważacie że na ten typ terenu pasowałaby szersza opona to czy jest możliwość zmiany? Jeśli wybrałbym xtrade i okazałoby się że brakuje mi prędkości to czy zmiana korby byłaby problematyczna i jak to wygląda cenowo? Cytuj
WaGiant Napisano Czwartek o 21:30 Napisano Czwartek o 21:30 (edytowane) Do opisanego zastosowania cross będzie lepszy . Węższe opony ( choć i tak dość szerokie ) będą mieć przewagę wszędzie oprócz piachu . Twardszy napęd będzie praktyczniejszy, a 1x11 łatwiejsze w utrzymaniu i tańsze w eksploatacji niż 1x12 . Z wymianą zębatki na korbie to nie koniecznie prosta sprawa . Może się okazać że rama nie pozwoli na zamontowanie większej. Xtrada to rower MTB i w górach będzie ok , poza nimi niekoniecznie . Możesz popatrzyć jeszcze na crossy Gianta - Roam . Edytowane Czwartek o 21:31 przez WaGiant Cytuj
NerfMe Napisano Czwartek o 21:39 Napisano Czwartek o 21:39 (edytowane) Tak naprawdę, mimo że oczywiście reklamują, to chłopaki ze sklepu, który podlinkowaleś w filmie o Heist X7 dość dobrze wytłumaczyli kiedy kupić crossa a kiedy MTB. Swoją drogą jak ten rower z nóżką i regulowanym mostkiem, sztycą amortyzowaną i pedałami waży 13.3 kg to nie ma tragedii. Natomiast ja bym wolał taki model bez nóżki, tej sztycy i z normalnym mostkiem. Blokada widelca, który ma 63 mm skoku, z manetki też moim zdaniem zbędna, ale to już co kto lubi. Edytowane Czwartek o 21:42 przez NerfMe Cytuj
afly Napisano Piątek o 05:13 Napisano Piątek o 05:13 Również szedłbym w kierunku crossa Heist X7 Cytuj
dandan131 Napisano Piątek o 05:38 Autor Napisano Piątek o 05:38 Dziękuję za pomoc, a jak to wygląda z osprzętem cues względem deore? Cytuj
afly Napisano Piątek o 05:49 Napisano Piątek o 05:49 Jeżeli szukasz potwierdzenia, to DEORE jest lepszym wyborem od Cues. Chcesz wybrać rower o innym przeznaczeniu ze względu na lepszy napęd? Cytuj
dandan131 Napisano Piątek o 06:09 Autor Napisano Piątek o 06:09 Nie chce wybrać roweru o innym przeznaczeniu. Chce świadomie podjąć decyzję czy się decydować czy jednak szukać czegoś innego. Ogólną opinię że deore jest lepsze udało mi znaleźć. Pytanie z mojej strony powinno chyba brzmieć czy przy jakości jaką oferuje cues powinienem szukać czegoś lepszego czy przeciętnemu Kowalskiemu jak ja w zupełności wystarczy i będę zadowolony z działania Cytuj
afly Napisano Piątek o 07:02 Napisano Piątek o 07:02 Uważam, że przy Twoich wymaganiach oraz opisanym doświadczeniu, Shimano Cues nie będzie złym wyborem. Trzeba też jasno stwierdzić że grupa jest jeszcze w miarę świeża. Cytuj
grubotlustoismacznie Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu W dniu 9.05.2025 o 08:09, dandan131 napisał: Nie chce wybrać roweru o innym przeznaczeniu. Chce świadomie podjąć decyzję czy się decydować czy jednak szukać czegoś innego. Ogólną opinię że deore jest lepsze udało mi znaleźć. Pytanie z mojej strony powinno chyba brzmieć czy przy jakości jaką oferuje cues powinienem szukać czegoś lepszego czy przeciętnemu Kowalskiemu jak ja w zupełności wystarczy i będę zadowolony z działania Cues zostało zaprojektowane z myślą o elektrykach a nie rowerach analogowych. Ten napęd względem starych sprawdzonych napędów jest "do dupy". Jest świetny do elektryków bo jest "zamulony" i zaprojektowany pod pracę pod obciążeniem. Natomiast pewnie Shimano wypuści z czasem kompatybilne wersje kasety (bo to ona robi w Cues największą różnicę), która poprawi znacznie pracę tego napędu. Więc możesz w to brnąć, ale to nie będzie pracowało tak dobrze, jak by mogło - dopóki nie zmienisz kasety. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi