Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, wszystkim pozwolę się podpiąć pod wątek. 

Mam dylemat co będzie w moim wypadku lepsze. Jeżdżę 60-70 asfalt / 40-30 ubite szutry lasy, sporadycznie trafią się piaski coś cięższego. Rejon Podlasia więc przeważnie płasko. Dystansie 20-40km średnio. Czasami chciałbym móc wybrać się na coś dłuższego, docelowo nawet do 100km. Jeśli chodzi o mnie to 176cm waga 100kg jeśli ma to duże znaczenie. Zastanawiam się pomiędzy dwoma rowerami, ale jeśli ktoś chciałby zaproponować jeszcze jakąś alternatywę którą powinienem rozważyć to jestem otwarty. 

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-x-rwr-xtrada-8

A

https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-x-rwr-heist-x7

W xtradzie zastanawia mnie korba 32t czy przy dłuższych dystansach będzie wystatczajająca i czy w moim przypadku węższa opona niż 2.25 nie będzie lepszym rozwiązaniem? 

Jeśli chodzi o heista głównie nie wiem co myśleć o osprzęcie cues. Z tego co się naczytałem duża część osób zdecydowanie poleca deore. Ewentualnie jeśli uważacie że na ten typ terenu pasowałaby szersza opona to czy jest możliwość zmiany? 

Jeśli wybrałbym xtrade i okazałoby się że brakuje mi prędkości to czy zmiana korby byłaby problematyczna i jak to wygląda cenowo? 

Napisano (edytowane)

Do opisanego zastosowania cross będzie lepszy . Węższe opony ( choć i tak dość szerokie ) będą mieć przewagę wszędzie oprócz piachu . Twardszy napęd będzie praktyczniejszy, a 1x11 łatwiejsze w utrzymaniu i tańsze w eksploatacji niż 1x12 . Z wymianą zębatki na korbie to nie koniecznie prosta sprawa . Może się okazać że rama nie pozwoli na zamontowanie większej.

Xtrada to rower MTB i w górach będzie ok , poza nimi niekoniecznie .

Możesz popatrzyć jeszcze na crossy Gianta - Roam .

Edytowane przez WaGiant
Napisano (edytowane)

Tak naprawdę, mimo że oczywiście reklamują, to chłopaki ze sklepu, który podlinkowaleś w filmie o Heist X7 dość dobrze wytłumaczyli kiedy kupić crossa a kiedy MTB. 

Swoją drogą jak ten rower z nóżką i regulowanym mostkiem, sztycą amortyzowaną i pedałami waży 13.3 kg to nie ma tragedii. Natomiast ja bym wolał taki model bez nóżki, tej sztycy i z normalnym mostkiem. Blokada widelca, który ma 63 mm skoku, z manetki też moim zdaniem zbędna, ale to już co kto lubi.

Edytowane przez NerfMe
Napisano

Nie chce wybrać roweru o innym przeznaczeniu. Chce świadomie podjąć decyzję czy się decydować czy jednak szukać czegoś innego. Ogólną opinię że deore jest lepsze udało mi znaleźć. Pytanie z mojej strony powinno chyba brzmieć czy przy jakości jaką oferuje cues powinienem szukać czegoś lepszego czy przeciętnemu Kowalskiemu jak ja w zupełności wystarczy i będę zadowolony z działania

Napisano

Uważam, że przy Twoich wymaganiach oraz opisanym doświadczeniu, Shimano Cues nie będzie złym wyborem. Trzeba też jasno stwierdzić że grupa jest jeszcze w miarę świeża.

Napisano
W dniu 9.05.2025 o 08:09, dandan131 napisał:

Nie chce wybrać roweru o innym przeznaczeniu. Chce świadomie podjąć decyzję czy się decydować czy jednak szukać czegoś innego. Ogólną opinię że deore jest lepsze udało mi znaleźć. Pytanie z mojej strony powinno chyba brzmieć czy przy jakości jaką oferuje cues powinienem szukać czegoś lepszego czy przeciętnemu Kowalskiemu jak ja w zupełności wystarczy i będę zadowolony z działania

Cues zostało zaprojektowane z myślą o elektrykach a nie rowerach analogowych. Ten napęd względem starych sprawdzonych napędów jest "do dupy". Jest świetny do elektryków bo jest "zamulony" i zaprojektowany pod pracę pod obciążeniem. Natomiast pewnie Shimano wypuści z czasem kompatybilne wersje kasety (bo to ona robi w Cues największą różnicę), która poprawi znacznie pracę tego napędu. Więc możesz w to brnąć, ale to nie będzie pracowało tak dobrze, jak by mogło - dopóki nie zmienisz kasety.