Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Chciałbym Was poprosić o wsparcie w wyborze nowego crossa. Niestety popredni riverside 500 odjechał mi na cudzych nogach 🤬

Zaplanowany budżet to około 2500zł. Moje parametry to 180cm wzrostu i 70 kg wagi. Na rowerze poruszam się w 80% miasto i utwardzony teren, 20% wycieczki po nieprzesadnie wymagających trasach leśnych. W riverside 500 (tym sprzed 4 lat) brakowało mi wyższych przełożeń dlatego teraz myślę jednak o 2 zębatkach na przodzie. Do tego hamulce tarczowe i niesztywna rama. Opona szeroka na przynajmniej 40mm+. 38mm w Riverside kilkukrotnie przyprawiło mnie o szybsze bicie serca

Zdaje sobie sprawę, że w tym budżecie wszystko jest do siebie bardzo podobne, jednak czasami małe nuianse mogą zmienić perspektywę, a ja jestem laikiem w tych niuansach. Żeby nie wychodzić z niczym, po przewertowaniu potencjalnych opcji mam na oku: Marin San Rafael DS2 2024 i Unibike Flash GTS.

- W Unibike atrakcyjna wydaje mi się regulacja mostka, ale martwię się czy rozmiar 19" nie będzie za mały (brakuje mi tu 20"). Tutaj wydaje mi się, że łatwiej może być w przypadku serwisu.
- W Marin San Rafael DS2 atrakcyjnie brzmi hydrauliczna blokada amortyzatora i niższa cena (~2300) przy podobnej klasie. W kwestii rozmiaru posiłkuje się zaleceniami producenta w których idealnie łapie się na L

A może obecnie na rynku znajdują się lepsze opcje?

Napisano

Na pewno 19 cali w Unibike nie będzie za małe.

Największą zaletą Marina jest jego waga, ale trochę obawiałbym się (może niesłusznie) hamulców. Manetek też nie znam, ale negatywnych opinii nie widziałem.

A może coś ze sztywnym widelcem?

• +1 pomógł 1
Napisano

Pisząc o niesztywnej ramie miałem na myśli widelec z amortyzatorem 😅 Jednak jeżdżąc dłużej po szutrze, kamyczkach itp. nawet te 63mm daje różnicę. Względem hamulców, rzeczywiście czytałem, że Shimano MT200 są sprawdzoną budżetową opcją. Dzięki informację na temat rozmiaru. Spróbuję gdzieś znaleźć te rowery stacjonarnie żeby się przymierzyć.

W każdym razie, mam nadzieję na jakieś podpowiedzi która z tych wymienionych opcji (lub jeszcze coś innego) biorąc po uwagę całokształt jest bardziej sensowna.

Napisano

Jak chcesz coś ekstra to polecam markę Lazaro z modelem QUANTUM V4 na pełnym Deore 3x10. Chyba jedyny minus to jak zwykle za nową modą korba 3x ale tak poza tym zmiata wszystko po drodze. Drugi minusik pewnie stówkę albo kilka poza budżet https://erli.pl/produkt/wypasiony-cross-lazaro-quantum-v4-full-deore-28,144912599?gad_source=1&gad_campaignid=21897610995&gclid=EAIaIQobChMI-u_1pdmRjQMVLVFBAh2R5jcNEAQYASABEgJ93_D_BwE

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, afly napisał:

Z innego wątku: Romet Orkan 9 2024 - rozsądny wybór jeżeli szukasz wygodnego i rekreacyjnego cross'a.

romet-orkan-9-m-grafitowo-jasnografitowy-19-m-2025

Cześć, pozwalam się przyłączyć do tematu. Chciałem się Was zapytać, czy dla osoby o wzroście 178 cm (waga ok. 70kg) rozmiar tego roweru mógłby być odpowiedni? W Internecie znalazłem rozbieżne informacje co do dopasowania rozmiaru ramy, choć zdaję sobie sprawę, że raczej należałoby się kierować danymi z oficjalnej strony internetowej. Zgodnie z tym, dostępny rower z ramą M  jest dla osoby o wzroście 155-170 cm (https://romet.pl/rower-crossowy-romet-orkan-9-m-4956.html). Jednak znalazłem też na innej stronie informację, że w przypadku tego modelu roweru, rama M jest odpowiednia dla wzrostu <162 – 178 cm, co dawałoby teoretyczną możliwość dopasowania, choć w górnej granicy (https://sklepmartes.pl/rozmiary/producent/romet). Autor założonego wątku ma wzrost 180 cm, dlatego też zacząłem się zastanawiać nad opcją tego roweru. Wiem, że bez przymierzenia roweru trudno cokolwiek powiedzieć, ale może macie jakieś doświadczenia?

Edytowane przez motrel
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Tyfon79 napisał:

Jak chcesz coś ekstra to polecam markę Lazaro z modelem QUANTUM V4 na pełnym Deore 3x10. Chyba jedyny minus to jak zwykle za nową modą korba 3x ale tak poza tym zmiata wszystko po drodze. Drugi minusik pewnie stówkę albo kilka poza budżet https://erli.pl/produkt/wypasiony-cross-lazaro-quantum-v4-full-deore-28,144912599?gad_source=1&gad_campaignid=21897610995&gclid=EAIaIQobChMI-u_1pdmRjQMVLVFBAh2R5jcNEAQYASABEgJ93_D_BwE

Dokładnie, korba 3x jest mi potrzebna jak łysemu grzebień. :) No i tutaj jak dla mnie opona 38 do zmiany i za tym robi się już 200 stówki ponad budżet. Ale rzeczywiście widać teraz dużo polecajek na ten model.

4 godziny temu, chudzinki napisał:

2300 zł z błotnikami (zawsze można odkręcić jak niepotrzebne) https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-winora-domingo-27-sport-pd42598/

Przy okazji wizyty w salonie w celu przymiarki rozmiaru Unibike Flash 19" (rozmiar rzeczywiście odpowiedni). Podpytałem również o Winorę i sprzedawca powiedział mi, że wyprzedają te rowery ze względu na syndyka co może rodzić problemy związane z ewentualną gwarancją. Poszperałem trochę samodzielnie oraz z pomocą chat gpt i nie znalazłem żadnych informacji które by to potwierdzały.

4 godziny temu, afly napisał:

Z innego wątku: Romet Orkan 9 2024 - rozsądny wybór jeżeli szukasz wygodnego i rekreacyjnego cross'a.

romet-orkan-9-m-grafitowo-jasnografitowy-19-m-2025

Tutaj to już znaczne przekroczenie budżetu.

Edytowane przez vinncent