Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie, 

Jestem tutaj nowy i proszę mi wybaczyć moje laictwo.

Poszukuję jakiegoś taniego zamiennika dla amortyzatora SR suntour xct 80mm na koło 27,5 dla roweru z decathlonu ST 100 z hamulcami V brake. Obecny zaczął korodować i chciałbym go wymienić na jakiś niedrogi zamiennik,  ponieważ jest to rower przejściowy. 

Bardzo proszę o pomoc :)

Napisano

To jest taki sam szrot, jak ten XCT. Już lepiej by było kupić sztywny widelec - przynajmniej będzie lekki.

Niestety, w tej chwili nie ma na rynku nowych, sensownej jakości amortyzatorów przednich pod koło 27,5" oraz V-brake. 

Gdybyś chciał amortyzator, który nie będzie tylko ciężką atrapą, to musiałbyś kupić minimum Raidona 100 mm:

https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/275-cali_amortyzator-raidon-xc-lo-r-275-czarny-poysk-2024/2094

Albo dopłacić do Epixona 80 mm:

https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/epixon-xc/275-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-275-o-9mm-czarny-poysk/1853

Do tego hamulec tarczowy (np. Shimano MT200) i koło pod tarczę. 

Jeśli nie chcesz inwestować aż tyle pieniędzy w obecny rower, to po prostu kup sztywny widelec.

Napisano

Bardzo dziękuję za porady i sugestie. 

Chyba faktycznie najsensowniejsze będzie kupno sztywnego widelca.

A jaki sztywny widelec będzie odpowiedni i czy konieczne będzie docinanie rury sterowej?

Napisano (edytowane)

Na 99% będzie konieczne. Przy aukcji powinno być zawsze napisane jak długa jest rura sterowa.

Kupno sztywnego pod 27.5 i v-brake też chyba łatwe nie będzie... Czy tańsze? Wątpię 🙂. Może coś z Ali.

Trzeba spytać @Sobek82 🙂.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Tak właśnie myślałem @Sobek82, a skoro Ty, jako specjalista od sztywniaków, to potwierdza to tak zapewne jest 🙂.

Czyli jeżeli to rower przejściowy to taniej kupić takiego klockowatego Zooma albo XCE...

Można ewentualnie kupić coś takiego np. https://pl.aliexpress.com/item/1005004803223017.html i bawić się później adapterami do v-brake, ale wg mnie to nie ma sensu.

Napisano

Będę miał Scale 720 27,5era w rozmiarze M na sprzedaż ale najpierw muszę go doprowadzić do życia, tylko zastanawiam się czy nie zrobić z niego flat gravela na kołach 29 🫠😉

20250506_164232.jpg

Napisano

@Kamil007mogę go odsprzedać żebyś miał na czym jeździć, koło pod tarczę do tego amorka kupisz za 80 zł plus redukcję z alliexpers z 15x100 na qr9x100 za 15 zł. Skąd ty jesteś w ogóle, wysyłanie tego amorka to trochę traumatyczne wyzwanie 🫠😉
Pozdrow'er