Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej.

Zakupiłem opony zwijane 40 mm z dopuszczalnym zakresem ciśnienia do 5 barów.
Żeby poprawnie ułożyły się na obręczy musiałem dobić 4,5-5,0 barów z płynem EasyFit, a normalnie jeżdżę w okolicach maks. 2,4 bara.
Jedna opona na przedzie biła dość mocno, więc po jeździe próbnej dałem ją na tył, żeby nie drażniła moich oczu z przodu i potwierdzić, że to z oponą jest coś nie tak, a nie z obręczami.
Te ostatnie zresztą są proste i sam jeszcze dociągałem szprychy (mam pseudo centrownicę).
No i teraz biję obie na tyle mocno, że w czasie jazdy czułem jak mnie podbija.
Stopka opony siedzi równo względem rantów. Tutaj na pewno wszystko jest dobrze.

Wróciłem do starych opon i problem zniknął. Wszystko prościutkie.
Przed reklamacją opon postanowiłem je pomierzyć na płasko i różnica w szerokości w losowych miejscach wyszła nieco ponad 3 mm...

Niestety nie mierzyłem ich przed założeniem, ale na pewno jedna była OK, stąd w końcu pomysł, żeby zamienić je stronami.

Teraz pytanie. Jak i czy to możliwe, że trzymając się limitów ciśnienia straciła wymiar?
Dwie pompki i dwa manometry. Jeden cyfrowy (dokładniejszy), drugi analogowy.

Na starych drucianych i zużytych już oponach (nie pod względem bieżnika) takie ciśnienie przy zakładaniu nie robiło żadnego wrażenia i dalej będą służyć.

Uwaga! Na zdjęciu miarka z podziałką calową. Chińska, ale nie powinna przekłamywać, bo i opony chińskie 😁.

Pomiary2.jpg

Edytowane przez Fuxi
  • Haha 1
Napisano

Czasem się zdarza, że opony od nowości są "krzywe". Czasem można uszkodzić kord opony poprzez nieumiejętne i bardzo mocne wciskanie jej na obręcz. Ciśnienie nie ma z tym nic wspolnego.

Tak czy inaczej, opony do oddania. Ja tak miałem z dwoma sztukami Continentala, bez problemu sprzedawca zwracał kasę.

Napisano (edytowane)

@NerfMe jedną mogłem założyć gołymi palcami, drugą już tylko łyżkami do opon. Zrobiłem film i reklamowałem z sukcesem na AliExpress.
Zwrot dostałem zaraz po nadaniu paczki. 250 zł komplet opon, więc nie najtańsze.
Z tego co piszesz, nawet uznanym markom zdarzają się takie wpadki.

Edytowane przez Fuxi