Fuxi Napisano Czwartek o 07:07 Napisano Czwartek o 07:07 (edytowane) Hej. Zakupiłem opony zwijane 40 mm z dopuszczalnym zakresem ciśnienia do 5 barów. Żeby poprawnie ułożyły się na obręczy musiałem dobić 4,5-5,0 barów z płynem EasyFit, a normalnie jeżdżę w okolicach maks. 2,4 bara. Jedna opona na przedzie biła dość mocno, więc po jeździe próbnej dałem ją na tył, żeby nie drażniła moich oczu z przodu i potwierdzić, że to z oponą jest coś nie tak, a nie z obręczami. Te ostatnie zresztą są proste i sam jeszcze dociągałem szprychy (mam pseudo centrownicę). No i teraz biję obie na tyle mocno, że w czasie jazdy czułem jak mnie podbija. Stopka opony siedzi równo względem rantów. Tutaj na pewno wszystko jest dobrze. Wróciłem do starych opon i problem zniknął. Wszystko prościutkie. Przed reklamacją opon postanowiłem je pomierzyć na płasko i różnica w szerokości w losowych miejscach wyszła nieco ponad 3 mm... Niestety nie mierzyłem ich przed założeniem, ale na pewno jedna była OK, stąd w końcu pomysł, żeby zamienić je stronami. Teraz pytanie. Jak i czy to możliwe, że trzymając się limitów ciśnienia straciła wymiar? Dwie pompki i dwa manometry. Jeden cyfrowy (dokładniejszy), drugi analogowy. Na starych drucianych i zużytych już oponach (nie pod względem bieżnika) takie ciśnienie przy zakładaniu nie robiło żadnego wrażenia i dalej będą służyć. Uwaga! Na zdjęciu miarka z podziałką calową. Chińska, ale nie powinna przekłamywać, bo i opony chińskie 😁. Edytowane Czwartek o 07:08 przez Fuxi 1 Cytuj
NerfMe Napisano Czwartek o 09:17 Napisano Czwartek o 09:17 Czasem się zdarza, że opony od nowości są "krzywe". Czasem można uszkodzić kord opony poprzez nieumiejętne i bardzo mocne wciskanie jej na obręcz. Ciśnienie nie ma z tym nic wspolnego. Tak czy inaczej, opony do oddania. Ja tak miałem z dwoma sztukami Continentala, bez problemu sprzedawca zwracał kasę. Cytuj
Fuxi Napisano Czwartek o 09:21 Autor Napisano Czwartek o 09:21 (edytowane) @NerfMe jedną mogłem założyć gołymi palcami, drugą już tylko łyżkami do opon. Zrobiłem film i reklamowałem z sukcesem na AliExpress. Zwrot dostałem zaraz po nadaniu paczki. 250 zł komplet opon, więc nie najtańsze. Z tego co piszesz, nawet uznanym markom zdarzają się takie wpadki. Edytowane Czwartek o 09:30 przez Fuxi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi