Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Potrzebuję w możliwie najlepszy sposób zabezpieczyć rower na bagażniku rowerowym na hak. 

Niestety sam bagażnik nie posiada żadnego zabezpieczenia.

Na pewno potrzebuję solidnej małej kłódki którą umieszcza się w otworze przy rączce z napisem Thule. Ale to zabezpieczy tylko sam bagażnik przed ewentualnym demontażem.

Proszę zatem o jakieś podpowiedzi/ sugestie odnośnie dobrej małej kłódki jak i samego zabezpieczenia. Ulock, łańcuch, linka a może jakieś combo? 

Bagażnik to Thule xpress 970. 

https://autowpodrozy.pl/produkty/bagazniki-rowerowe/thule-xpress-970/

Bagażnik będzie służył do okazjonalnego  przewożenia lekkiej szosy.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że każde zabezpieczenie jest do sformułowania. Głównie chodzi mi o przypadkowych złodziei.

Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam 

Edytowane przez zol82
Napisano

Nie znam tego bagażnika, ale pobieżne zapoznanie się z instrukcją montażu pozwala sądzić, że pchanie tam jakiegoś nawet średniego zabezpieczenia (nie ma znaczenia czy linka, czy u-lock) nie ma żadnego sensu. Do czego chciałbyś zapinać rower i jak. Przecież ten bagażnik rozkręca się w mniej niż minutę, demontując poprzeczkę z napisem Thule (odkręcając śruby mocujące poprzeczkę). Więc jakiekolwiek przypięcie roweru może jedynie służyć wyeliminowaniu przypadkowego "dowcipnisia" , który mógłby zdjąć rower z uchwytu, kiedy akurat oddaliłeś się od samochodu na te 5-10 minut, a do tego wystarczy każda linka.

Bardziej bym się skupił, żeby zapięcie było lekkie i powleczone miękkim, elastycznym materiałem, możliwie ciasno dopasowane do ewentualnej pozycji, w której je użyjesz, żeby za bardzo nie obijało się w trakcie jady, a i tak pewnie będziesz musiał ochronić ramę w miejscu zapięcia, bo nawet skończysz ze startym lakierem po pierwszej trasie...

Napisano

Tak bardzo skupiłem się na wyborze zabezpieczenia, że nawet nie zwróciłem uwagi na to o czym piszesz, czyli samo rozkręcenie bagażnika ( jest w bagażniku w samochodzie to sprawdzę to jeszcze jutro na spokojnie). Ale wychodzi na to, że absolutnie masz rację. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.

Tak jak wcześniej pisałem, chodzi mi bardziej o przypadkowych "dowcipnisiów".

Kupię chyba zatem jakiegoś ulocka wyposażonego dodatkowo w linki żeby połączyć to z zapięciem na kłódkę. 

Napisano

Zamykanie to i tak raczej tylko na postoju, więc problem ocierania w czasie jazdy nie jest tak istotny. IMO i tak bardziej będzie ocierać ta taśma do zabezpieczania.

Ten bagażnik można zabrać razem z rowerem po odkręceniu jednej nakrętki i wyjęciu śruby, więc nie ma znaczenia czym to połączysz. Zamknij rower w czasie postoju tak jak normalnie / bez bagażnika, a do zamykania bagażnika i mocowania do niego roweru użyj czegokolwiek groźnie wyglądającego - może się uda.

BTW: masz do tego "listwę świetlną" - żeby uniknąć mandatu za zasłanianie tablicy i świateł?