Janusz123 Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia Witam wszystkich mam głupie pytanie kupiłem ostatnio pierwszy raz w życiu okulary fotochromowe LUCKY za 170 zł czy one są z polaryzacją w opisie nic nie jest napisane czy to tak jest że fotochromy to fotochromy a okulary z polaryzacja to takie które są cały czas ciemne ?? jeszcze do tego dochodzi powłoka lustrzana niby prosta sprawa ale dla kogoś kto nigdy w życiu nie chodził w żadnych okularach troszkę to skomplikowane Cytuj
nctrns Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Okulary fotochromowe mogą być dodatkowo z polaryzacją, ale nie muszą, zależy od zakresu jaki obejmują. Okulary z polaryzacją muszą być w jakimś stopniu przyciemnione. Jak twoje nic o tym nie mówią, to tej polaryzacji raczej nie mają. Nie widziałem chyba nigdy fotochromów z powłoką lustrzaną. Ona jest raczej po to, by jeszcze bardziej przyciemnić okulary, szczególnie nad wodą lub w śniegu. Cytuj
smw44199 Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Polaryzację można łatwo sprawdzić. Bierzemy okulary i obracamy je patrząc na dowolny monochromatyczny wyświetlacz ciekłokrystaliczny (np zwykły zegarek). Jeżeli robi sie nieczytelny (czarny), tzn, że okulary są polaryzacyjne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi