Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chciałbym wymienić zębatkę w swoim trek marlin 5 gen 3, ponieważ czuję, że brakuje mi mocy. Obecnie mam zębatkę 30t, myślę nad 36t, aby mieć zapas. Wiecie jaka będzie pasowała do tego modelu? Może ktoś robił taką podmiankę u siebie? Zastanawiam się też czy będzie konieczna wymiana łańcucha na dłuższy.

Z góry dzięki za pomoc

Napisano
Cytat

Wiecie jaka będzie pasowała do tego modelu?

Trek na swojej stronie zazwyczaj podaje takie informacje.

Cytat

Zastanawiam się też czy będzie konieczna wymiana łańcucha na dłuższy

Powiedziałbym,że przy takiej różnicy tak.

Napisano

1. uważam, że przeskok na 34T już będzie znaczący, z 36T może być zbyt twardo.

2. na pewno wymagany będzie dłuższy łańcuch

P.S. Przy zębatce 30T i kasecie z koronką 11T, V-max przy kadencji 100 wynosi 38 km/h. Przy zębatce 34T będzie to już 43 km/h.

Napisano

Zajrzałem na stronę Trek i jestem pod wrażeniem jak bogate informacje są dostępne. Tu. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/FAQ/marlin-22/ wychodzi, że zalecany max to 32 albo 34t zależnie od linii łańcucha. 

@afly Korba nawet 42t jest ok (tam gdzie wejdzie), to standard w gravelach. Wtedy 11t jest rzadko użyteczne, ale normalna jazda po równych nawierzchniach odbywa się w zakresie środka kasety, przy małych przekosach. Tak, wiem, inne opony, inna pozycja, ale ten wątek „kupiłem mtb, jest słabo na szosie” to standard na tym forum.  

Napisano
45 minut temu, Wojcio napisał:

Tak, wiem, inne opony, inna pozycja, ale ten wątek „kupiłem mtb, jest słabo na szosie” to standard na tym forum.  

Dokładnie! Nie po to kupuje się MTB ;). A fajnych rowerów crossowych jest teraz sporo w ofercie.