patrynio Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Cześć stoję przed wyborem crossa. Przeznaczenie: 75% jazda po twardym (dojazdy do pracy), 25% jazda po szutrze (w zasadzie przejazd między twardymi drogami). Waga 96 kg, wzrost 183 cm. Obecnie mam szosę na weekendowe wypady i szukam czegoś bardziej uniwersalnego na dojazdy do pracy (10 km w jedną stronę) i przejażdżki z narzeczoną. Do tej pory miałem crossa Riverside 500 L z 2020 roku. Do moich zastosowań był super, ale po 3 letniej przygodzie mam pewne swoje przemyślenia - Szybko brakowało mi prędkości, więc wjechała opona węższa i "szybsza" - Przy szybszych jazdach brakowało mi przełożeń (1x9) - bardzo mi to momentami doskwierało. Poprzedniego riverside sprzedałem, bo mieszkałem gdzie indziej i w użyciu była wówczas tylko szosa. Myślałem nad: - Specialized sirrus x 3.0 (4.0 będzie poza budżetem) - Cube Nulane Pro - Giant Roam 1 Disc (2024) Help me pls Cytuj
smw44199 Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Mam Roam`a, fabryczne koła mogą nie wytrzymać twojej wagi, więc jak będziesz sie już decydowałem na ten rower od razu myśl o zmianie kół. Cytuj
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia 3 godziny temu, patrynio napisał: Myślałem nad: - Specialized sirrus x 3.0 (4.0 będzie poza budżetem) - Cube Nulane Pro - Giant Roam 1 Disc (2024) Z tego, jeśli ma być możliwie najszybciej, nulane Cytuj
patrynio Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia Czy temat jest wyczerpany i wybierać z tych dwóch: Nulane Pro, Roam 1 DISC 2024? Czy jest jeszcze coś godnego rozważenia? Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia Nulane tak naprawdę nie masz żadnej sensownej alternatywy. Roam to też bardzo dobry wybór, dla mnie takie usposobienie tego jak wyobrażam sobie rower crossowy. Wygodna geometria jest, powietrzny wideł jest, sensowny napęd jest, niczego nie brakuje a przy okazji dobrze wygląda. A czy warto rozejrzeć się za czymś innym? IMO jeśli masz do kupienia roam 2024 z napędem 2x to trzeba brać, jeśli 2025 i 1x to bym się zastanowił, 2x przy użytkowaniu głównie na asfalcie sprawdzi się lepiej 1 Cytuj
patrynio Napisano 11 Kwietnia Autor Napisano 11 Kwietnia Finalnie zdecydowałem się na Roama 1 z 2024 i dziś go odebrałem. Pierwsze wrażenia super, wrócę z recenzją po przejechaniu paru kilometrów Ogólnie nie są już dostępne w rozmiarze L, ja trafiłem, że akurat w sklepie blisko mnie była ostatnia sztuka i ją wziąłem. Powietrzny amortyzator z blokadą, blat 2x wygrały. Wygląd też super. Dzięki za pomoc. 2 Cytuj
smw44199 Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia Daj znać, czy po przejechaniu 1000km koła nadal wycentrowane? Moje do pierwszego centrowania (tył) wytrzymały 800km. Potem drugie i trzeciego już nie robiłem, kupiłem inne😉 Cytuj
patrynio Napisano 12 Kwietnia Autor Napisano 12 Kwietnia A jakie kupiłeś? Pytam na wypadek jakby i mnie to spotkało Cytuj
smw44199 Napisano 12 Kwietnia Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Kupiłem u DAVEO komplet DT-Swiss na piastach Novateca 36 szprychowe. Zrobione 2tys km i wszystko ok. Może u Ciebie będzie dobrze, ja dosyć intensywnie po szutrach "nie premium" je użytkowałem. Pękały szprychy (tylne koło). Przód ok. Natomiast drugi rower "zimowy" przerabiałem na tarcze i kupiłem najtańszy zestaw kół za 300zł i o dziwo są lepsze od fabrycznych Giantowych. Też nic sie z nimi nie dzieje. Edytowane 12 Kwietnia przez smw44199 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi