kuba_0000 Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Witam, Mam pytanie odnośnie zmiany napędu, gdyż zastanawiam się nad zamianą swojego dotychczasowego napędu Sram Sx 1x12 (przerzutka Nx) na Sram Gx. Pytanie brzmi czy warto? Czy jest odczuwalna jakaś różnica? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj
DyktaTusek Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Strasznie prymitywnie wykonaną kasetę 'kowadło' zmieniasz na kasetę w miarę lekką, waży tyle co XT, no i bardziej 'dokładną'. Byle nie 10-52! No i wbrew pozorom 10 vs 11 ma czasem znaczenie przy dokręcaniu/dobieraniu blatu z przodu. Czy 'warto' to już myślenice i kalkulacja własna. Edytowane 3 Kwietnia przez DyktaTusek Cytuj
chudzinki Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia 40 minut temu, kuba_0000 napisał: (przerzutka Nx) na Sram Gx O ile dobrze rozumiem to chodzi Ci o samą przerzutkę. Warto, jak najbardziej, ale najlepiej w zestawie z manetką. Zupełnie inna precyzja działania. Z kasetą wiele nie pokombinujesz, bo musiałbyś zmienić bębenek lub koło. Cytuj
kuba_0000 Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia @chudzinki Interesowała by mnie wymiana całego napędu razem z kasetą i korbami Cytuj
chudzinki Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia A jaką kasetę chcesz założyć? Bo takiej od 10t nie założysz bez wymiany bębenka/piasty/koła. Cytuj
kuba_0000 Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia Kasetę chcę założyć na 12t i aktualnie też mam 12 Cytuj
chudzinki Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia 12 rzędów, ale jaka najmniejsza zębatka? Bo 10t nie założysz w tej konfiguracji co masz. Cytuj
chudzinki Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia To jest oczywiste. Ale jaką chcesz założyć? Przeszkadza Ci coś w te kasecie co masz? Waga? Rozpiętość przełożeń? To ciężka, ale bardzo trwała kaseta i jeżeli Ci odpowiada to ja bym zmienił tylko przerzutkę i manetkę żeby nie pchać się w duże koszty. Cytuj
kuba_0000 Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia Chciałbym założyć 10 bo mam do kupienia cały napęd w atrakcyjnej cenie Cytuj
chudzinki Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Uuuu, to tak jak pisałem powyżej 23 minuty temu, chudzinki napisał: Bo takiej od 10t nie założysz bez wymiany bębenka/piasty/koła. będą spore koszty, bo musisz mieć bębenek SRAM XD. Kwestia czy do Twojej piasty można taki bębenek dokupić... Cytuj
kuba_0000 Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia Okej dzięki za pomoc jeszcze przemyślę ten temat Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi