Dnlcslsk Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) Cześć! Szukam jakiejś szosy na początek. Ja 170cm wzrostu, na właśnie sprzedanym Majdller Master Men 2.0 jeździłem na ramie 19. Mam dwa swoje typy: Kross Vento 2.0, w jednym dobrym serwisie mają w sprzedaży nowy za 2300 (rama M) ale mówili mi, że by zeszli z ceny, bo trochę u nich stoi; Triban RC100, tu bardziej kusi cena i serwis itd. Decathlona, wydaje się okej, "badany" w sklepie. Nie potrzebuje jakiegoś niesamowitego roweru, sam Majdller nie był jakiś "wow", a mój drugi rower, Jobobike Bruno, też nie ma jakichś super podzespołów. Szukam szosówki, jako że teraz mam tego elektryka do terenu, a więc trekking będący "czymś pomiędzy" nie jest mi i narzeczonej potrzebny. Dlatego szukam czegoś lżejszego, prostego, po prostu Myślałem o gravelach, ale widzę, że raczej stoją drożej znacznie od szos z podobnym osprzętem, a myślę bardziej o czymś na asfalt, czy do pracy, czy na wycieczki kilkugodzinne, a chcę także spróbować kierownicy "rogatej" i bardziej aero pozycji, niż trekking/mtb. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji, może podpowiecie mi coś ciekawego, na co uwagi nie zwróciłem 🤗 Edytowane 6 Lipca 2024 przez Dnlcslsk Cytuj
Greg1 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) Z tych dwóch to zdecydowanie Kross. Miałem Tribana no i on jest złożony naprawdę z wielu kompromisów, przede wszystkim brak klamkomanetek, które w Krossie są. Triban jest wygodny, dobrze mi się nim jeździło alw napęd 1x7 to za mało, za twardo, na płaskie tereny tylko. Ja przerobiłem swojego Tribana na 2x7 i było lepiej ale dalej brak klamkomanetek tylko manetki na kierownicy. Bierz Krossa Edytowane 6 Lipca 2024 przez Greg1 1 Cytuj
Gość Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Triban to jest jakaś marna imitacja roweru. Beznadziejne podzespoły, brak klamkomanetek. Nie ma w tym rowerze ani jednej rzeczy, o której można powiedzieć że "ujdzie". Vento 2.0 jest całkiem przyzwoity, zwłaszcza jeżeli kupisz za około 2k. Cytuj
Dnlcslsk Napisano 6 Lipca 2024 Autor Napisano 6 Lipca 2024 To chyba temat wyjaśniony, dziękuję! Chyba, że coś ciekawego z używek widzicie w Poznaniu/okolicy? Oczywiście kilka złotych tańszego, by w tej puli się zmieścić w podstawowym przejrzeniu. Cytuj
Greg1 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) Ciężko tak szukać za kogoś. Wejdź na olx, wybierz te które Ci się podobają i wklej linki tutaj to ocenimy i doradzimy. Jednak miej świadomość, że większość tych używek będzie na jakichś starych 20-letnich 105-iątkach czy Ultegrach. Może taki? https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-kolarzowka-trek-domane-2-al-CID767-ID10fQBK.html Albo ten https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-btwin-triban-500-3x9-shimano-sora-CID767-IDW8wxh.html Edytowane 6 Lipca 2024 przez Greg1 Cytuj
Dnlcslsk Napisano 26 Lipca 2024 Autor Napisano 26 Lipca 2024 Dzięki za pomoc! Finalnie od 2 tygodni posiadam Krossa Vento 2.0 na Clarisie i jest super. Faktycznie szosa to inny wymiar jeżdżenia. A nawet na lekkim piachu idzie nim przejechać na upartego 😁 Cytuj
Gość Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 (edytowane) Przykro mi to pisać, ale ten rower na Ciebie zdecydowanie za duży. Widać to nawet po zdjęciu, a tabelka mnie tylko utwierdziła w przekonaniu. Masz rozmiar M, natomiast według mnie, nawet S byłby nieco za duży. Rozmiar który masz, jest dla osoby która ma dobre 180 cm wzrostu. Mam 3 - 4 cm więcej od Ciebie i rozmiar S, to jest absolutnie górna granica wymiarów roweru szosowego dla mnie. Poprzedni rower oraz aktualna szosa są nawet krótsze, niż Vento w rozmiarze S. Edytowane 26 Lipca 2024 przez Krypto.Szosowiec Cytuj
Dnlcslsk Napisano 26 Lipca 2024 Autor Napisano 26 Lipca 2024 @Krypto.Szosowiec przymierzałem się wcześniej do L i faktycznie była wielka, ale na tej M chwilę pojeździłem, w sklepie też porozmawiałem i jest serio wygodnie. Nogi mam raczej długie jak na swój wzrost, jest mi wygodnie, a już choć ponad 50km nim robiłem i nie byłem obolały, także chyba spoko, ale dzięki za troskę😀 Cytuj
Gość Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 Jeżeli masz długie nogi, to jeszcze gorzej. Pisząc krótko: za duże buty też można nosić. Wsadzi się wkładkę, zwiąże mocniej i jakoś to będzie. Nie zmienia to faktu, że są za duże i mają mało wspólnego z prawidłowo dobranym rozmiarem. Byłem w tej samej sytuacji, nawet z tym samym modelem roweru. Jak kiedyś wsiądziesz na prawidłowy rozmiar, to zrozumiesz o co chodzi. Cytuj
Dnlcslsk Napisano 26 Lipca 2024 Autor Napisano 26 Lipca 2024 Jak będę miał okazję, to się do mniejszego przymierzę i sprawdzę, jak to wygląda, dziękuję! Cytuj
Gość Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 W sklepie każdy rozmiar wydaje się dobry, a sprzedawcy zależy na sprzedaniu roweru. Nie zrób tego samego błędu i nie kup następnego roweru, bazując na tym co masz. Cytuj
Dnlcslsk Napisano 26 Lipca 2024 Autor Napisano 26 Lipca 2024 Akurat M wtedy była 300zł tańsza od S czy L, (green bike Śrem) w sklepie, gdzie przymierzałem wcześniej L (werbike Luboń) właśnie mi odradzili, bo zobaczyli, że za duży, choć mi się tak nawet nie wydawało od razu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi