Skocz do zawartości

[2k-4k] chyba Cross

k3vin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję roweru do jazd przeważnie w terenie miejskim, na ścieżkach rowerowych, czasami z szutrem, bądź lasem.

Przeważnie jeżdżę trasy 20-40km, praca/zakupy, ale w cieplejsze/wakacyjne dni wybieram się na 80-100km po różnym terenie, np. trasa Tczew-Gdynia EuroVelo 9.

Dotychczas jeździłem Kellys Scarpe White 2012, ale ma swoje lata, 3 lub 4 krotnie były wymieniane napędy i nie chcę dokładać dalej do niego.

Także proszę o pomoc, propozycję co do roweru chyba, Cross/miejskiego lub coś odpowiedniego cenowo, bez sztywnych widełek cenowych.

Na rowerze zawsze jeżdżę z sakwą, także mile widziane mocowania do bagażnika.

Wzrost 185cm

Waga 100kg

PS

Przy przeglądaniu rowerów trafiłem na model Canyon Commuter 5.

Czy rowery z paskiem zamiast łańcucha i schowanymi biegami w kole są mniej awaryjne, bardziej przyszłościowe?

Tak z ciekawość.

Napisano

Po moich doświadczeniach z ww wątku:

pasek tak, ale nie na góry (przynajmniej nie z Alfine 11) i zdecydowanie nie w wersji miejskiej (CDN).

Szy.

Napisano

W górach nie jeżdżę, planów na razie też nie mam.

Co najwyżej większe wzniesienia jak w Gdyni na któreś osiedle, nie pamiętam stromości, ale długie i na prawie najmniejszej przerzutce wjeżdżałem.

Wersja miejska na pasku jest gorsza, bądź nie opłacalna?

W budżecie do okolic 4kzł warto eksperymentować z paskiem, czy sobie darować i pozostać przy łańcuchu?

Za bardzo się nakręciłem na pasek bez żadnej wiedzy, więc najlepiej dostać wiadro zimnej wody na głowę przed wydaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...