Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.

Wiem, że wątek poruszany wielokrotnie, ale ja uderzam z konkretem.

Chcę wymienić swój Unibike Fusion 29 na crossa. Sprawdzałem w sklepach różne opcje pod kątem wygody i jestem prawie przekonany do Unibike Flash GTS. Zastanawiam się nad trzema opcjami niżej:

1. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-meski-unibike-flash-rama-aluminiowa-21cali-kola-28-CID767-IDZG0F3.html?reason=observed_ad - 3latek z małym przebiegiem

2. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-crossowy-unibike-viper-disc-gts-rozmiar-21-osprzet-deore-CID767-IDWTF0Y.html?reason=observed_ad - Viper 6latek z dużym przebiegiem

3. https://www.wysepka.pl/rowery-crossowe/13813-29252-rower-crossowy-unibike-flash-gts.html#/710-rozmiar-21/2113-kolor-graphite - nowy, który biorę pod uwagę tylko ze względu na raty. Budżet mocno ograniczony więc nic ponad to nie rozważam.

I tu pojawia się mój dylemat: czy 6letni Viper z dużym przebiegiem może nadal być lepszym wyborem niż nowy Flash lub 3letni Flash z małym przebiegiem? Jak z różnicą jakości osprzętu między Viperem a Flashem oraz z jego zużyciem? Oba rowery używane zamierzam obejrzeć, więc może jest coś na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę? Co pomoże mi ocenić zużycie osprzętu w 6letnim Viperze?

Wszelkie sugestie chętnie przyjmę. Będzie jeżdżone max 100km tygodniowo, jednorazowe trasy nie dłuższe niż 50km. 90% teren miejski, 10% leśny bez szaleństw.

Napisano

To, czy używany rower jest lepszym wyborem niż nowy to przede wszystkim kwestia stanu technicznego.

A tak ogólnie - czy jesteś pewien, że napęd 3x to to czego potrzebujesz?

W ogóle z czego wynika chęć wymiany klockowatego mtb od unibajka na klockowatego crossa od unibajka? Co chcesz tym osiągnąć?

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Napędu 3x nie potrzebuję, 2 tarcze z przodu mi w zupełności wystarczą - Flash GTS jest właśnie na 2x8.

Co do klockowatości to co masz na myśli? Wagę? 

Wymienić chcę głównie przez pozycję na rowerze, która pewnie wynika z geometrii ram. Mtb kupowałem mieszkając przy samym lesie i faktycznie w trochę bardziej wymagającym terenie sprawował się super. Gorzej z bardziej rekreacyjnym jeżdżeniem. Fusion jest po prostu niewygodny na nawet średnie trasy. Podnoszenie kierownicy i inne regulacje nie za wiele zmieniły a próbując Flasha od razu poczułem różnicę. Więc ogólnie chcę mieć wygodniej

Napisano
W dniu 17.04.2024 o 20:48, rozigrany_tok napisał:

Fusion jest po prostu niewygodny na nawet średnie trasy. Podnoszenie kierownicy i inne regulacje nie za wiele zmieniły a próbując Flasha od razu poczułem różnicę. Więc ogólnie chcę mieć wygodniej

Patrząc na geometrię i zdjęcia to największa różnica jest w mostku i kierownicy...