Skocz do zawartości

[Napęd] Linia łańcucha

gad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką powinna być optymalna linia łańcucha w napędzie 1x11

Chodzi mi, o to na której zębate tylnej łańcuch powinien być w linii prostej razem z przednią zębatką. 

Napisano

W moim przypadku jest to niemożliwe. 

Rower wcześniej miał napęd 3x10

Teraz jest 1x11

Przednia zębatka 34

Muszę jeszcze kombinować z podkładka i pod łożyska suportu, albo podkładka i pod śruby, kominy mocujące zębatkę przednią, aby przesunąć ją blisko tylnych widełek bez ocierania. 

Napisano

Mocowanie center GXP. Podkładki pod suport zamontowałem według zaleceń Shimano tj. jedna z lewej strony i dwie z prawej (każda po 2,5mm). Później dałem zębatkę z offsetem 6mm i jest idealnie. Mógłbym dać offset 3mm i zmienić podkładki, że dwie po lewej stronie i jedna po prawej i też by było, ale nie wiem jaki miało by to wpływ na ułożenie się korby i symetrię. Trzymałem się zaleceń producenta.

Napisano

Tu temat z tamtego roku gdzie zmieniałem napęd z 3x10 na 1x10 

Teraz zmieniłem na 1x11

Jak przełożę zębatkę na stronę wewnętrzną pająka korby i zmienię podkładki suportu na 2 grubsze z prawej strony i 1 najcieńsza z lewej strony, to zębatka lekko ociera o tylne widełki. 

Muszę chyba dać 3 podkładki z prawej strony. 

Napisano

Jeśli chodzi o twarde przełożenia, to 34 jest optymalny. 

Jadąc z małego wzniesienia jadę na najmniejszej zębatce

Napisano

Dzisiaj kupiłem 2 podkładki pod suport po 2 mm

Przełożyłem przednią zębatkę na stronę wewnętrzną pająka korby. 

Pobawiłem się podkładka i teraz mam 3 z prawej strony korby (2 grubsze i 1 cieńsza) 

I 1 grubsza z lewej strony. 

Teraz odstęp zębatki od tylnych widełek jest około 2 mm

Testy jutro, chyba że znowy sypnie śniegiem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...