Skocz do zawartości

[Blokada amortyzacji] Fox 34 i RS Sidluxe - blokada z jednej manetki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

Long story short, czy dam rade wymienic w swoim fullu zawieche na taki zestaw:

1. Przod - Fox 34 Float Performance SC Grip (o taki https://www.olx.pl/d/oferta/amortyzator-fox-34-float-performance-sc-29er-120mm-boost-15x110-nowy-CID767-IDYcUWC.html)

2. Tyl - SidLuxe Ultimate (taki https://www.olx.pl/d/oferta/rock-shox-sid-ultimate-tyl-CID767-IDWbgYf.html)

I podpiac je do jednej manetki blokady skoku? Czy tez cos z czyms bedzie niekompatybilne?

A problem mam taki, ze kupilem Scalpela SE 2 no i nie dosc, ze nie ma w nim blokady (a planuje starty w maratonach), to jeszcze ten SID, ktory jest na pokladzie, wydaje sie byc awaryjny... WIec pomyslalem, ze wymienie na (chyba?) solidniejszego foxa. A do tego damper tez chyba trzeba by wymienic na taki blokowalny.

Napisano

Nowe RSy mają ciąg linki od blokady 10mm. W FOXach różnie bywa (3-position wymaga ciągu 15-17mm a 2-pos. 10mm). Współczesnego FOXa z tłumikiem 2-pos i współczesny damper RS z blokadą zdalną ogarnąłbyś manetką np. oneloc

BTW: ten wskazany SIDLuxe nie jest blokowany zdalnie a ten FOX to jakiś frędzel dedykowany pod 27,5+ (trzeba sprawdzić wymiary czy czasami nie jest znacząco niższy niż dedykowany pod 29" - np. RSy są).

Napisano

JA tak przy okazji, skoro mam tutaj fachowca w temacie, to może mi doradzisz, czy wideł, którego kupiłem z rowerem - FS-SID-BSE-C1 z tłumikiem Rush - jest coś wart, jakbym olal remote lockout na razie? Czy to właśnie jeden z tych SIDow, w których padają tłumiki i które łapią luzy?

Napisano

Podobne konstrukcyjnie tlumiki Charger RC padały (w sensie się rozkręcały elementy wewnątez i trzeba były to rozkręcić i złozyć na czerwony klej do gwintów). Jest szansa że Rush są już poprawione. Poza tym luzy miewają nowe amortyzatory (FOXt też) i luz się już nie powiększa (z wyjątkiem serii Rhythm FOXa gdzie jdnak ślizgi są wąskie i delikatne). Jeśli masz widelec z wajchą na goleni to przerobienie tego na blokadę zdalną będzie kosztowało najbidniej z tysiaka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...