Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@ernorator Fałszywe alarmy pojawiają się w specyficznych warunkach. Podczas ruszania jak masz płot / słup/ drzewo/ itp za sobą to wyskakuje na chwilę pojazd .  Też mi trzyma podobnie jak Tobie około 15 godzin w trybie " dzienne mrugi " . Do deklarowanych 24 godzin jednak trochu brakuje.  Wczoraj pojawiły się problemy z ładowaniem . Musiałem robić reset Varii. Nie chciała się dać naładować żadną ładowarką.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak  "kapusta "   💵  nie stanowi problemu    to jest jedyna i słuszna droga .  Zważywszy  jeszcze na  przyszłościowe myślenie w kontekście  ekosystemu i możliwości  .  W innym wypadku   tylko   Varia 515. 

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 28.02.2026 o 10:36, pecio napisał:

Jak dobrze zrozumiałem twoje preferencje to tak wklepałem.  Ustawiłem na Edka 1030  bo to to samo ekranowo co Explore . Ustaw i sprawdź . Ewentualnie  jakieś zmiany  kolorystyczne itp.  to pisz . 

###0,73535488::11141120:#9,6!NoGPS:1:4:0:0G[3!Hebel:2:4:0:0C]1.94444A[-10!DRadar:1:7:0:0I]-1]0!NOC:2:5:0:0B[5Es-600,r600!NRadar:2:6:0:0Es-600,r600I]-1]0!:1:0:0:0D=1##6,5:Varia 515:0:16777215:-1!2,:-1,OFF:0!1,STAŁE:4!1,DZIENNE:7!1,NOCNE:6!1,PELETON:5#0::#0:1#123!:123!#16711680#0#B2713##3#0#0

A i żeby korzystać z dobrodziejstwa  całej automatyki oświetlenia  musisz potem na panelu  u góry  ustawić na S  czyli smart (nie N ani  M) 😁

@pecio rozumiem, że ten kod działa również z 820? Czy masz coś lepszego w zanadrzu? 

Napisano (edytowane)

@Eathan to jest ustawione pod duże ekrany  Explore  / 1030.  Pod 820 /830 /840 /5xx   trzeba    zmodyfikować   nastawy.  Może się pogryźć    oficjalnie  tak twierdzi  Maca twórca SBL.  Nie testowałem  pod tym kątem. 

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

@Eathan to tak  mów od razu . 😁    Jaki Pan sobie winszuje kolorek  aktywnego  przycisku ? Jakieś inne sugestie  / życzenia  odnośnie działania  ?

Jak brak życzeń to  poniżej masz "wsadzik"  do SBL.  Jak będziesz sterował  tylko tylna Varią  to  zainstaluj SBL.  Jak  planujesz w przyszłości  sterować Varią i np. Trekiem z przodu  to instalujesz CBL#2. 

###0,73535488::11141120:#9,6!NoGPS:1:4:0:0G[3!Hebel:2:4:0:0C]1.94444A[-10!DRadar:1:7:0:0I]-1]0!NOC:2:4:0:0B[5Es-600,r600!NRadar:2:6:0:0Es-600,r600I]-1]0!:1:0:0:0D=1##6,5:Varia 820:5570730:16777215:-1!2,:-1,Off:0!1,STAŁE:4!1,DZIENNE:7!1,NOCNE:6!1,PELETON:5#0::#0:1#123!:123!#16711680#0#B3843##24#0#0

I na koniec fundamentalne PYTANIE !    Zostałeś @Eathan  ojcem..... tfuu  , chciałem napisać " szczęśliwym " posiadaczem Varii 820 ? 😁😉

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

@pecio zamówiłem dzisiaj. Pewnie jutro będzie. Więc stąd pytanie o wad. 

Oczywiście ION 200 RT na przód zostaje. O SBL#2 nie wiedziałem. Używam ION i Flare na SBL i nie było potrzeby instalowania SBL#2. Co do założeń w działaniu:

• kolorki sobie zmienię, generalnie używałem tego wynalazku z lampkami, 
  • nie bardzo miałem pomysł na automatyzację dla Variatki. 

Generalnie zależy mi na tym:

• po zachodzie słońca ( do wschodu ) ma mrugać cały czas, 
  • za dnia (od wschodu do zachodu) variatka nie musi się świecić, ma działać radar i odpalać światło jak wykryje auto, jak hamuje, to odpalenie na 100% mocy,
  • poza tym te przyciski od ręcznego zmieniania trybów się przydadzą (tak jak w Twoim wcześniejszym poście).  

Jak rozumiem: 

• chce automatu - ustawiam S
  • chce ręcznie zmieniać - ustawiam M

20260228_114429.jpg.7ed5e8b98710b9622fc4f62c33328be8.jpg

A widzisz... Bile Light Control #2 => https://apps.garmin.com/apps/910e3f6c-24ba-4d11-94b7-96e12ee4d568;) Zakładam, że to miałeś @pecio na myśli. 

Napisano (edytowane)

Nie BLC  !!!!  tylko Smart Bike Lights w skrócie SBL#2.  Pełna automatyzacja  jest w trybie S ( Smart)  jak chcesz manualnie to dajesz  na M i wtedy klepiesz po ekranie Edge w odpowiedniego kafelka aby uruchomić to co Ciebie w danej chwili interesuje.  Ekran  będziesz mieć  w trybie  cztero-kafelkowym  bo ten RADAR   to taki mały przerost formy nad treścią  nic nie wnoszący do całokształtu działania . 

I co do zasady działania jest tak

• po zachodzie do wschodu jutrzenki 😁   działa świecenie w trybie NOCNE tak jak to Garmin  zdefiniował. 
  • za dnia  świeci tylko po wykryciu  tylnio-zadniego  ruchu w biznesie  w trybie DZIENNE ( czyli full moc " mrugacza " )
  • jak wjedziesz do ciemnej  pupy 😉 ( tunelu )  to przejdzie  na ten czas w tryb NOCNY
  •  jak dasz po heblach  włączy się  " światło hamowania "  czyli  przejdzie na tą króciutką chwilę  w tryb STAŁY. 

Jak chcesz sterować   dodatkowo drugą lampką  to musisz podać numery seryjne.  W pewnych sytuacjach  Garmin  Varia gryzł się potwornie z Bontragerem przednim . 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, pecio napisał:

jak wjedziesz do ciemnej  pupy 😉 ( tunelu )  to przejdzie  na ten czas w tryb NOCNY

Ja bym to dla jasności uzupełnił:

jak wjedziesz do ciemnej  pupy 😉 (tunelu)  i Garmin straci połącznie z GPS,  to przejdzie  na ten czas w tryb NOCNY

Edytowane przez burz
  • +1 pomógł 1
Napisano

@burz  to oczywista oczywistość ,że w tunelu tracimy  sygnał GPS . I to jest podstawą  działanie tego trybu.  Plus za czujność i  znajomość tematu 👍

• +1 pomógł 2
Napisano

@Eathan .......już drżysz z podniecenia ...😉 

A tak z kronikarskiego  obowiązku informuję iż zakupiłem  za wielką wodą w krainie pomarańczowego trola  Garniaka UT800  zepsutego  . Będę robił na nim  " doktorata " .

• Haha 1
Napisano

Też jestem zwolennikiem kompaktowego nurtu kubistycznego  w oświetleniu rowerowym .  Najwybitniejszym przedstawicielem  jest  Trek van Bontrager . 😉