Skocz do zawartości

[Tarcza hamulcowa] grubość tarczy hamulcowych

DaRo123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Mam pytanko

Ostatnio chciałem sprawdzić czy mam zużyte tarcze hamulcowe w rowerze i przeczytałem na necie że tarcza hamulcowa ma 2 lub 1.8mm grubości postanowiłem zmierzyć suwmiarką grubość swoich i nwm czemu ale na suwmiarce pokazuje mi 0.8mm sprawdzałem nawet na nowej i cały czas pokazuje 0,8mm nie wiem czy ja źle mierzę czy coś ze suwmiarką jest nie tak. Proszę o wyjaśnienie 

Napisano

Na tarczach Shimano jest wytłoczona minimalna grubość (Min. TH = ...mm).
Przy 0,8mm tarcza gięłaby się jak puszka po piwie, więc raczej masz coś nie tak z suwmiarką (albo jej obsługą 😜 ).

Nowe tarcze generalnie ciężko dobrze zmierzyć, bo po produkcji potrafią zostać jakieś zadziory czy niedoskonałości na krawędziach otworów. Najlepiej najpierw je dotrzeć, a potem zmierzyć.

Napisano

Raczej problem z pomiarem, oczywiście mogło by być 0,8, ale wówczas widział byś bardzo wyraźny rant na granicy obszaru ścieranego przez klocki.
Cyfrowa suwmiarka? Zerowałeś? Tańsze cyfrowe wymagają po każdym włączeniu zerowania - ściskasz do zera i wciskasz guziczek.

Dodam, że jak klocki nie sięgają do zewnętrznej krawędzi, to zwykła suwmiarką słabo się mierzy, bo jest rant. Do tarcz są specjalne suwmiarki z innymi szczękami. Ale tu błąd działa w drugą stronę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...