Skocz do zawartości

[Stery] zmiana kąta główki ramy

trzyjedynki111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2018-2023-judy-30-recon-service-manual-english.pdf

Co do wiotkości goleni 30mm - faktycznie szału ni ma, ale przy 85kg wagi na Roscoe jeździłem ścianki i nic się nie działo.

W tym pdf'ie masz zmianę skoku przez usunięcie All-traver spacer, str.55. W sumie nic cię nie kosztuje spróbować, przy okazji możesz zrobić mały serwis widelca, wyczyścić i nasączyć gąbki. Co do sterów zmieniających kąty - trochę bałbym się jeździć strome z sterówką, która działa na główkę ramy w innej płaszczyźnie niż ta pod którą rama była projektowana. Z drugiej strony ludzie jeżdżą i chwalą. Pewnie też dużo zależy od twojej wagi. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Screenshot_20231028-192827-01.thumb.jpeg.54ed81789ca3b8baecc29ecd3cd0bbb5.jpegHej. Pisaliśmy że X-Caliber jeździ na ramie Roscoe z tym że Roscoe ma widelec 120mm, przeglądałem geometrię obu modeli i wychodzi na to że kąt główki ramy w Roscoe ma 67.3° natomiast w X-Caliber jest to 69.5,° czy zmiana widelca na 120mm będzie miał taki sam skutek. W załączniku nałożyłem na siebie te dwie ramy 

Screenshot_20231028-192802-01.jpeg

Napisano

Dokładnie tak. Główka ramy idze 2 cm do góry, zmienia się też kąt podsiodłówki do 72 stopni chyba. Mają też różne rozmiary kół - roscoe 27,5+, xcaliber 29, więc środek suportu też pójdzie trochę do góry przy zmianie skoku widelca. 

Napisano

Wszystko jasne. Podsumowując myślę że wymienię widelec a stery po prostu zostaną:). 

Dziękuję za pomoc, dobrze że rozwinęła się ta dyskusja i dowiedziałem się że Roscoe jeżdżą na tej samej ramie. Serdecznie dzięki jeszcze raz;)

Napisano

W faq na stronie treka jest napisane że od m-ki w górę mają te same ramy co x-caliber. Nie wiem czy przyjmie widelec 150mm, nie wiem czy chciałbym takim rowerem jeździć. Pamiętaj że koło 29 i widelec 120 już podnoszą oś suportu w stosunku do roscoe. Kolejne 3 cm na widelcu podniosą bb o ok.2cm. Judy nie zrobisz na 150mm, musiałbyś zmienić widelec.

edit: axle to crown dla roscoe od m w górę to 533mm wg treka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...