Skocz do zawartości
  • 0

Stery standardowe

Gość Paweł

Pytanie

Gość Paweł
Napisano

Czołem

Jako, że pytałem już w kilku sklepach i nie znalazłem spróbuję na forum, mianowicie:

szukam sterów starego typu czyli ze stalowymi miskami/bieżniami wbijanymi w ramę, bieżnią dolną wbijaną na widelec i  łożyskiem nie maszynowym czyli kulki w koszyczku. Warunkiem jest też typ ahead i najlepiej tapered. 

Jak na razie namierzyłem takie: https://rowerek.pl/product-pol-15176-Stery-ahead-HST-BASIC-1-1-8-EC34-EC34-lozyska-kulkowe-czarne.html

prawie pasują ale nie są taperowane i w takiej wersji bardzo podstawowej. 

Jeśli macie pomysł kto takie lepsze sprzedaje lub produkuje b. proszę o wskazanie. 

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co oznacza " najlepiej tapered"? Albo masz widelec/główkę ramy tapered i musisz mieć stery tapered, albo masz rower pod cylindryczne stery i stery tapered nie będą pasowały.

Napisano

" najlepiej tapered" oznacza dokładnie to co ma oznaczać. Nie roztrząsamy kwestii ramy a stery. 

Miski mogą być też typu półzintegrowane. Namierzyłem takie Accent tapered. Jednakże celuję w jakąś wyższą półkę. 

Napisano

Ale przecież stery służą do zamontowania widelca w jakiejś ramie, która ma konkretne wymiary wewnętrzne główki i jest przystosowana do konkretnego rodzaju sterów. Jedno do drugiego musi pasować i tu nie ma dowolności. Chyba że chcesz montować jakieś domowej roboty tuleje i dopiero w nich montować stery, albo w ogóle nie potrzebujesz tego do roweru tylko budujesz np. jakieś narzędzie tortur albo statek kosmiczny. 

A jak nie chcesz sprecyzować pytania, to szukaj sobie sam:

stery półzintegrowane tapered - Google Search  

Napisano

Pytanie już bardziej precyzyjne być nie może.

No właśnie, jak słusznie zauważyłeś, wątek nie porusza kwestii zastosowania sterów. 

Docenię odpowiedzi kolegów wskazujące gdzie takie kupić, o które pytam. Inni koledzy niech się nie fatygują nie zajmują sobie czasu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...