Skocz do zawartości

[2000-3500] Jazda po asfalcie, polnej drodze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.

Chciałabym kupić synowi rower.

Wzrost 186 

Waga około 85 kg

Widzę , że jest teraz dużo promocji.

Syn wypatrzył sobie taki rower  ; 

https://www.intersport.pl/rower-gorski-mtb-genesis-2022-impact-5-2-29-1x11-791824.html

Czy są może jakieś inne lepsze opcje i czy rozmiar 53 będzie pasować? 

Czy mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć czym się różni wielkość przedniego napędu jak jest 1x , ale jest duża , bądź mała tarcza?

Dziękuje ! 

Napisano

Koniecznie chcesz dla syna rower MTB? Nie lepszy byłby cross?

Jeżeli MTB, to: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-livigno-evo-comp-ltd/ - tu masz zdecydowanie lepszy rower w podobnej cenie - ma chociażby amortyzator powietrzny, czego podlinkowany przez Ciebie rower nie ma. I lepszy osprzęt.

Jak masz napęd 1x to masz jedną przerzutkę z przodu (jeden blat, więc nie masz małej i dużej tarczy - masz jedną, może oczywiście ona mieć różną liczbę zębów). Z tyłu masz kasetę z 11-12 przełożeniami zazwyczaj. Prościej mówiąc, w takim rowerze masz 11 albo 12 przerzutek.

Napisano

Chce MTB na 29 , teraz tak  sprawdzałam to rozmiar 53 jest dla osób 190-195 , więc chyba ten odpada.

Ten rower co padałeś widziałam we wszystkich tematach , które weszłam w tym dziale , czy to jakaś zmowa? :D [ też nie ma rozmiaru 20 ] 

Są jeszcze jakieś inne opcje ? 

Syn potrzebuje Rozmiar razy 20cali albo 51cm ramy , jeśli dobrze przeczytałam?

Napisano

@Jania- z tego roweru, który podlinkowałem, masz pełną rozmiarówkę dostępną.

Dostępne rozmiary:
– 17 cali (na wzrost ok. 165-175 cm)
– 19 cali (na wzrost ok. 175-185 cm)
– 21 cali (na wzrost ok. 182-195 cm) / OSTATNIA SZTUKA

To nie jest żadna zmowa, po prostu w tym budżecie nic lepszego nie da się znaleźć. Ewentualnie może ktoś wygrzebie coś ze sklepów spoza Polski, gdzie się zaczęły bardzo duże obniżki. 

W temacie rozmiarów, niestety pudło. :)

Jeżeli budżet jest z gumy i zwiększyłby się do 5000 zł, to liczba propozycji mogłaby wzrosnąć wykładniczo. :)

3 minuty temu, Pablo59 napisał:

Litości, dzieci  czytają :)  Przerzutkę ma jedną, przełożeń ma 11 -12 ...

Chciałem w ostatnim zdaniu wyjaśnić koleżance to wszystko, co wcześniej napisałem w możliwie najbardziej zrozumiały sposób. :)

Napisano

Robiąc tak elementarne błędy skutecznie podważasz wiarygodność swoich opinii - tylko tyle ... :)

A jeśli to "maniera warstatowca" - to ja tego nie kupuję - tak jak "wtrysków" w silnikach diesla, momentu napędowego w "niutach" , flansz , manszet i "tandetnie zablindowanych ryksztosujących doselklap"  :)

Napisano
Godzinę temu, Ineffable napisał:

Jak masz napęd 1x to masz jedną przerzutkę z przodu (jeden blat, więc nie masz małej i dużej tarczy - masz jedną, może oczywiście ona mieć różną liczbę zębów). Z tyłu masz kasetę z 11-12 przełożeniami zazwyczaj.

@Pablo59- tu masz dokładnie to samo napisane, w czym mnie poprawiałeś. Ale tak, masz rację, ostatnie zdanie było niepotrzebne, posypuję głowę popiołem, bo z punktu widzenia kogoś kto się zna, brzmi to jak elementarny błąd.

Napisano
3499,00  3399,00 

Poprzednia najniższa cena z 30 dni: 3399,00 .

Brak w magazynie 

Nie ma juz 21 cali , po za tym świetna promocja z zawyżoną ceną<3  chwała  tej nowej ustawie 🙂

Sorki za kolor , ale sam się przestawił po skopiowaniu tekstu z strony 

Napisano
36 minut temu, Jania napisał:

https://www.mediaexpert.pl/poradniki/rowery-i-skutery/rozmiar-ramy-rowerow 

Tutaj jest inaczej , to kto ma w końcu racje? :D 

Rzecz w tym, że nie ma jednego ujednoliconego systemu rozmiarów. Producent tak naprawdę sam decyduje o zakresie wzrostu użytkownika pod dany rower, oczywiście zazwyczaj stara się trzymać jakiś norm.

Niektórzy producenci mogą mieć ramę w wymiarze 19 i 21, a nie mają na przykład 20. Jeszcze inni wymiarują rozmiary jako S, M, L itd. I "M" producenta jednego nie zawsze jest dokładnie tą samą "M" u drugiego.

Rozmiary zatem należy rozpatrywać nie ogólnie, a pod kątem konkretnego roweru i modelu.

I tak na przykład, na stronie, którą podrzuciłaś - rower 21 jest dedykowany na osobę od wzrostu 190 cm, a na stronie z Sensą ten sam rozmiar na osobę od wzrostu 182 cm.

Ale jeszcze inne pytanie. Koniecznie musi być rower MTB, rzuć okiem na rowery cross i daj znać, czy taki by nie wystarczył? Bo na asfalt i polne drogi moim zdaniem będzie to lepsza opcja. Oczywiście gorzej z jazdą w dużo trudniejszym terenie, ale o takim nie wspominałaś.

Dopuszczasz możliwość zamawiania z pewnych sklepów z zagranicy, czy wolałabyś coś na miejscu? Tam się zaczęły już obniżki, a tamtejsze obniżki faktycznie są obniżkami, a nie przypudrowaniem ceny.

Napisano

Skakać nigdzie nie będzie , bardziej do pracy 10-15km przez wały , czasem przez miasto , raz na jakiś czas wypadł gdzieś.

Ten rower co podałeś wykupiony.

Mówi , że nie chce crosowego , tych koszyczków i takich tam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...