Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jak w temacie mam dylemat z wyborem z tych trzech wariantów (wszystkie mam dostępne w cenie ok 4k). Ogólne jazda będzie ok 30% las, 30% miasto, 40% góry.

• Rockrider Expl 540
  • Merida Big Nine 300
  • Orbea Onna 29 10

Coś już sobie o tym poczytałem. Czy hamulce Tektro M275 w Meridzie są dużym minusem?

Czy 1x11 w Orbea będzie dużo ciężej przy podjazdach?

Napisano
Cytat

Czy hamulce Tektro M275 w Meridzie są dużym minusem?

Żadnym.

Cytat

Czy 1x11 w Orbea będzie dużo ciężej przy podjazdach?

Nie liczy się układ napędu tylko ratio konkretnej konfiguracji. Jak chcesz się pobawić w porównywanie to masz fajne narzędzie http://www.gear-calculator.com/

A tak krótko co do twoich typów. Gdybym miał kupować mtb za te ~4k to nie patrzyłbym na rowery bez sztywnych osi także zostaje z tego rockrider (choć napęd 2x w meridzie sprawdziłby się lepiej jeśli dużo jeździsz po asfalcie w płaskim terenie). W przypadku mtb, gdzie wymiany osprzętu są stosunkowo tanie warto postawić na rozwojową ramę.

Jak ci na sztywnych osiach nie zależy to za lepszą kasę niż orbea czy merida masz sensę na napędzie 1x12, też na qr https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-livigno-evo-comp-ltd/

Napisano
Cytat

W przypadku mtb, gdzie wymiany osprzętu są stosunkowo tanie warto postawić na rozwojową ramę.

Czyli uważasz, że żadna z tych ram nie jest rozwojowa?