Skocz do zawartości

[4000] Który do miasta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżę po Krakowie, testuję różne rozwiązania z oponami i mogę powiedzieć, że typowo na jazdę po mieście i brak amortyzatora nie ma sensu schodzić z oponami poniżej 35 mm. Wygodna jest w okolicach 40-45 mm (choć to oczywiście subiektywne odczucie).

Napisano
W dniu 10.07.2023 o 16:49, Artur85 napisał:

Jeden z podstawowych modeli, Hiperion 20, udało mi się w bdb cenie na black friday kupić, w aktualnej cenie można poszukać chyba korzystniejszej oferty, poza tym to koła świetnej jakości i jak najbardziej polecam. 

Napisałem do nich, i zaproponowali mi kola za 4k :), te Hiperion 20 są po 2.2k. To może od razu jakiś DSX2 albo coś innego kupić , chyba że tam koła też do wymiany :) 

Co do szerokości opony, to faktycznie mniej po Krakowie nie warto.

Napisano
1 minutę temu, desoto napisał:

To może od razu jakiś DSX2 albo coś innego kupić , chyba że tam koła też do wymiany

Koła w żadnym z tych modeli nie są do wymiany na dzień dobry, nie są wadliwe. Po prosty są cięższe, mają gorszej jakości piasty i łożyska itd. ale nie przeszkadza to w użytkowaniu roweru na co dzień. Ja za swój komplet zapłaciłem 1700zł i to już było więcej niż planowałem wydać na koła. Prawdę powiedziawszy, poza aspektem wizualnym, dźwiękowym i tym co zobaczyłem na wadze, jako amator podczas jazdy nie wychwytuje tych różnic wynikających z wyższej jakości (choć te zapewne są, no ale...)

Napisano

Znalazłem jeszcze Canyon Roadlite 6. Jest za ok 4.7k , i z tego co porównywałem naciąć ciekawe podzespoły . Nie jestem do końca przekonany czy muirwodsem w miarę szybko i sprawnie będzie się jeździło w większości po mieście i asfalcie . 

Napisano

Za te pieniądze bardzo ciekawy ten Canyon, tylko to taki "szosowy przecinak". Jak na oponce 30 mm będzie sprawdzał się na krawężnikach, kostce i dziurawych asfaltach, bo w mieście pewnie tego dużo?

Napisano

Obręcz ma szer 19, wiec by coś w okolicach 40 weszło. A obecnie mam starego unibike explorer na oponie 1.6” , i szczególnie nie zwracam uwagi na dziury itp, i się jeździ . Nawet trochę dziwne że jeszcze „detonator „ nie strzelił :) Muirwoods albo DSX bardzo ciekawa opcja do modernizacji , a że lubię dłubać przy różnych rzeczach i maszynach … , tyko o tą sprawność i uniwersalność na miasto się rozchodzi . 

Napisano

Zwroce tylko uwagę że to nie szerokość obręczy Cię może ograniczyć tylko prześwity w ramie. Wg Canyona max to 32mm choć pewnie wejdzie więcej, ale ile? Tych 40 mm nie byłbym taki pewien. 

Nie przekonuje na sile do Marinow, ale akurat DSX 2 jakoś specjalnie tu nie ustępuje. A do tego ma sztywne osie i taperowana główkę ramy, co jest lepszym i nowocześniejszym rozwiązaniem. Canyon na pewno lepiej sprawdzi się na szybkich asfaltowych trasach poza miastem, Mariny natomiast skuteczniejsze będą poza asfaltem i z racji szerszej opony bardziej komfortowy na gorszych naiwerzchniach, ale czy w mieście odczujesz jakieś większe różnice między nimi to nie wiem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zdecydowałem się w końcu na coś całkiem innego , w cenie ok 6tys kupiłem Superior X Road GR . Pierwsze wrażenia mocno pozytywne. Co będzie dalej , zobaczymy . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...