shimaserduszko Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, Jakiś czas temu dodawałem temat odnośnie bólu w odcinku szyjnym i w okolicach łopatki. Nie udało mi się jakoś znacznie tego wyeliminować. Zaczynam coraz bardziej myśleć nad rozmiarem ramy, czy aby na pewno był to dobry wybór. Mam 179cm wzrostu i sugerowałem się rozpiską jednego ze sklepów internetowych. Rower to Marin DSX 2, jaki rozmiar wzięlibyście na moim miejscu? Poniżej zestawienie z którego korzystałem. Edytowane 29 Czerwca 2023 przez shimaserduszko błąd w zdaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Daj link do tabelki geometrią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 M-ka i nic ponadto. L-ka by była nawet dla mnie za długa a mam 182cm wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 @rambolbambol, no i właśnie ja kupiłem "L" i od początku mam uczucie przesuwania się, sciągania do przodu. Zaczarowałem nieco z siodełkiem coś tam pomogło, ale cały czas jest jakiś dyskomfort do tego doszły bóle karku i w okolicach łopatki. Wg tabeli jestem na początku rozmiaru "L", ale specyfika tego roweru jest dość szczególna, a ja wcześniej jeździłem tylko na rowerach MTB. Jesteś pewny, że powinna być "M-ka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Jestem pewien, że kupiłeś za duży rower. Mniejszą ramę możesz dostosować do większego gościa poprzez dłuższy mostek, inne ustawienie siodełka. Niestety jak masz za wielką ramę, to już nic nie zrobisz. Ja też przez to przeszedłem kupując pierwszy rower z ramą 21cali (rura podsiodłowa=51cm). Męczyłem się półtora roku i radość z jechania wróciła po zmianie na 19 cali. Teraz kupując rower dla siebie celuje w ramy około 18 cali (46-48cm) Możesz próbować korygować za długą ramę ultra krótkim mostkiem 35mm, ale nie warto. Sprzedaj albo wymień ramę na mniejszą jak masz możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 @rambolbambol, bardzo możliwe że masz rację. Wszystko też na to wskazuje... Zadzieram mocno głowę, wyciągam się... Dzięki za cenne info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Zobacz czy geometrycznie bardziej nie podpasowałby ci nowy Marin Muirwoods w rozmiarze M. Bliżej mi do górala niż do szosy a jako "gravel" sprawuje się wyśmienicie. Miejsca na opony ma tyle, że i pól-fata z niego w razie czego wyczarujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 @rambolbambol, już go mam na celowniku. Jak tylko wcześniej usłyszałem, że to może być wina rozmiaru ramy, to szukałem czegoś innego. Interesuje mnie szybki rower, który pojedzie nie tylko po asfalcie, a pewniej się czuję z prostą kierownicą. Dokładam sobie rogi po prostu. Ten DSX2 jest świetny, tylko nie idzie się cieszyć jazdą kiedy coś dokucza ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 A jaki długi mostek jest w L` ce? Szczerze to nie wiem czy L`ka jest aż tak niewłaściwa dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 @chudzinki, nie mogłem znaleźć nigdzie konkretnej informacji na ten temat, ale jak mierzyłem ( i o ile dobrze to zrobiłem ), to wychodziło 70mm. Nie wiem jak jest w przypadku tego typu rowerów, czy ta zasada również ma znaczenie, ale jak wezmę rower między nogi to praktycznie siedzę na górnej rurze. Nie powinien być jakiś zapas dla przekroku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Teoretycznie tak, ale praktycznie to zależy gdzie się jeździ. Jeżeli to Ci przeszkadza to zdecydowanie sprzedawaj, a jeżeli nie to zmiana mostka na 50 mm powinna pomóc, bo wyrównasz długość, a kierownicę będziesz miał wyżej niż w M-ce. Takie moje zdanie, z którym większość pewnie się nie zgodzi 🙂. Masz głupi wzrost, jak ja i jesteśmy w zdecydowanej większości przypadków na granicy rozmiarów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 @chudzinki, mówią że facet zaczyna się od 180cm. Zawsze marzyłem o tym 1cm więcej. 🤣 Generalnie mógłbym spróbować z mostkiem, ale nie wiem czy nie będzie to strata pieniędzy... Robią działanie na podstawie przekroku to w teorii wychodzi mi coś pomiędzy 18-19 cali. Taki ten wzrost właśnie, który zahacza o wszystko i o nic. Jaki rozmiar Tobie najbardziej odpowiada jeśli mogę wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Teraz mam już tylko MTB, M`ki tj. 17 cali, ale przede wszystkim dlatego, że w większych rozmiarach nie wymieściłbym się z droperami 150 mm. Mostki zakładam dłuższe. Crossa miałem 19 cali i też siedziałem na górnej rurze, żyję 😀. Oczywiście do niczego nie namawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 @chudzinki, rozumiem. Miałem TREK Roscoe 6 i o ile dobrze pamiętam to też była "Lka" i nie miałem takich problemów. Może kupię używany mostek na próbę i zobaczymy bo ból karku i okolic łopatki bardzo przeszkadza w dalekich dystansach, a chęci i kondycja są. 😔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 DSX 2 rozmiar L: przy górnej rurze 592 mm ma aż 520 mm podsiodłówki, stack 600 mm Muirwoods rozmiar M: analogicznie 597 / 460 / 601 taki XC 120 rozmiar M np.: 610 / tylko 400 / 612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 @chudzinki, co za tym idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Daje porównanie jak wysoko jest poprowadzona górna rura. Ten DSX 2 wcale nie jest taki długi, ale ma bardzo długą podsiodłówkę w porównaniu do tych co podrzuciłem. Rama Muirwoods M ma podobne rozmiary jak DSX 2 L tylko niżej poprowadzoną górną rurę. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę 🤔. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Generalnie aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, bardziej przeszkadza to uczucie jakbym musiał się wiecznie wychylać i muszę zadzierać głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 W Muirwoods grają ogromną rolę kąty widelca i rury podsiodłowej. Mimo, że rower jest geometrycznie długi, to kąt podsiodłówki jest stromy a widelca wypłaszczony. Jak usiądziesz na takim to siedzisz bardziej wyprostowany, niż na DSX2. DSX2 to rower genetycznie szosowy, więc nie masz na nim siedzieć, tylko leżeć prawie aero i połykać kilometry. Tak czy inaczej w L-ce to raczej dla chłopa 185cm i to z długimi nogami, bo inaczej wór może się obijać o górną rurę podczas postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 @rambolbambol, no geometria jest bardzo zbliżona do Marin Gestalt ( o ile nie jest taka sama ), jedynie jest prosta kierownica włożona. Pytanie czy takim Muirwoodsem pojadę 30km/h? albo więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Jakbyś szukał fajnego gravela w super cenie to Kross zrobił turbo zniżkę na Esker 4.0 za 3450zł (jedyny wart uwagi ,bo stalowy): https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-4-0-krx-zielony-czarny-polysk Krótka górna rura w przeciwieństwie do DSX2 ... celowałbym w M-kę, ale mostek i tak dałbym wyższy w krótszy (35 stopni 60mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 @rambolbambol, widziałem właśnie też tego eskera. Miałem 6.0 i zerwał mi się łańcuch po 10km. Przykra historia z Krossem... Mam mieszane uczucia. 😝 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Z powodu łańcucha rower skreśliłeś? PFFFFF Jakbym miał się czymś takim przejmować to wszystkie rowery bym w garażu musiał wyzłomować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Niee, chodzi raczej o kwestię reklamacji i samą markę. O rowerze nie mogę za dużo powiedzieć bo to była pierwsza i ostatnia jazda. Rower generalnie śliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi