Skocz do zawartości

[Przednie koło] Jaka długość szprych?

misterius321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No chyba bardziej łopatologicznego kalkulatora szprych to już nie ma.

To co wkleiłeś można porównać do pytania czy kalkulator, w którym wpisałeś 2+2, po kliknięciu (=) wyskakuje 4 i czy to jest dobry wynik.

Jezeli dobrze pomierzyłeś piastę i obręcz to taka długość szprych będzie ok.

Napisano

żle masz popisane, dla obreczy erd jest 539 to jest wartość uwzgledniająca grubosc obreczy i oczka jeśli są, wiec podając 539 powinieneś grubość obręczy podac 0. dane piasty też masz żle z tego co widze bo podałes dla lewej strony 28mm a według danych z sieci to 28mm jest do osi kołnierza a nie krawędzi wiec powinieneś dodać jeszcze polowe grubości kołnierza i dla drugiej strony to samo. 

Zobacz sobie tu, masz gotową piaste do podstawienia i obręcz też gotowa do wstaiwenia. https://kstoerz.com/freespoke/

2 minuty temu, Maciek.B napisał:

No chyba bardziej łopatologicznego kalkulatora szprych to już nie ma.

To co wkleiłeś można porównać do pytania czy kalkulator, w którym wpisałeś 2+2, po kliknięciu (=) wyskakuje 4 i czy to jest dobry wynik.

Jezeli dobrze pomierzyłeś piastę i obręcz to taka długość szprych będzie ok.

ja słyszałem że sapim lubi zawyżać, i ostatnio też dobierałem szprych i w 3ech innych kalkulatorach wyszły różnice po przecinku tak sapim dał dla jednej strony 1,5mm więcej czy słusznie się okaże jak przyjdą graty i poskładam kola.

W sapimie minusem jest nieczytelna grafika odnośnie podawania średnicy obreczy, wiele osób wpisuje ERD i dodaje jeszcze grubości ścianek.

Napisano
12 minut temu, Rafał87 napisał:

żle masz popisane, dla obreczy erd jest 539 to jest wartość uwzgledniająca grubosc obreczy i oczka jeśli są, wiec podając 539 powinieneś grubość obręczy podac 0. dane piasty też masz żle z tego co widze bo podałes dla lewej strony 28mm a według danych z sieci to 28mm jest do osi kołnierza a nie krawędzi wiec powinieneś dodać jeszcze polowe grubości kołnierza i dla drugiej strony to samo. 

Zobacz sobie tu, masz gotową piaste do podstawienia i obręcz też gotowa do wstaiwenia. https://kstoerz.com/freespoke/

Czy teraz jest prawdopodobnie dobra długość?

image.thumb.png.3da9e2f14a8d890c210b34419eacc0ab.png

Napisano

sprawdz sobie jeszcze kalkulator DT i ten https://bikeschool.com/resources/spoke-calculator

Będziesz mógł zobaczyć które sie pokrywają czy wychodzą duże rozbieżności.

tylko trzeba pamiętać że w różnych kalkulatorach różnie podaje się wymiary od krawędzi piasty do krawędzi kołnierza lub do osi kołnierza czasem od osi pasty do kołnierza  więc trzeba dobrze dane podać, wpiszesz w 4 kalkulatory i wyciągniesz wnioski mi tylko Sapim pokazał większą rozbieżność.

Z tego FreeSpoke masz dość realnie podane bo podstawiasz gotowe komponenty, możesz piaste pomierzyć i sprawdzić czy pokrywa się z danymi w kalkulatorze. Jak się wszystko pokrywa to bym mu zaufał. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...