Skocz do zawartości

[do 6000 PLN] trekking / cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuje uniwersalnego roweru do jazdy po mieście / asfalcie / szutrówce i lasach.

Najbardziej zależy mi na niezawodności, wygodzie jazdy w pozycji pionowej, solidnym osprzęcie oraz wytrzymałym bagażniku, na którym mógłbym zamontować siedzisko dla córeczki. 
Bardziej liczy się dla mnie komfort jazdy niż prędkość. 

Dodam, że kawał ze mnie chłopa - 1,88m, 95kg. 

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie polecenia i opinie ekspertów.

Obecnie mam na oku:

- Gazelle Chamonix C8

- Cube Toruing Pro

- Bergamont Horizon 6

Pozdrawiam.

Napisano

Trekking nie jest do jazdy po lesie. 

Chyba stawiałbym na dual sporta, masz wyprostowaną pozycję, masz kawał opony (choć szkoda, że 27,5), jest karbonowy widelec. Jak potrzebujesz tych błotników i bagażnika to wersja z nimi również dostepna. Przy okazji 1,5-2kg lżejszy niż trekking

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-equipped-generacji-5/p/36963/?colorCode=green

Napisano

Dziękuję za odpowiedź, zapomniałem dodać że to nie chodzi o jakąś jazdę wyczynową po lesie tylko bardziej takie płaskie szutrówki śródleśne. 

Ten TREK wygląda ciekawie :)

Napisano
2 godziny temu, Mihau_ napisał:

Trekking nie jest do jazdy po lesie. 

Chyba stawiałbym na dual sporta, masz wyprostowaną pozycję, masz kawał opony (choć szkoda, że 27,5), jest karbonowy widelec. Jak potrzebujesz tych błotników i bagażnika to wersja z nimi również dostępna. Przy okazji 1,5-2kg lżejszy niż trekking

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-3-equipped-generacji-5/p/36963/?colorCode=green

A skąd informacja, że treking/cross nie nadaje sie do lasu?ja jeżdżę crossem cube cross pro z 2019 i sobie chwale...żadnych problemów....a nawet ostatnio single trucka zaliczyłem ( ale oczywiście nie był to mocno wymagający odcinek)

Napisano

W zdaniu gdzie użyłem słowa "trekking" znalazłeś trekkinga i crossa, chcę po prostu wiedzieć w jaki sposób bo tak się dziwnie składa, że później mu właśnie rower crossowy poleciłem 

Napisano

crossowy w 99% to treking bez bagażnika i błotnika. Reszta jest taka sama od korby po ramę, dlatego użyłem takiego uproszczenia.Ale dobra, nasza polemika nic nie daje osobie pytającej.

Napisano

Dokładnie Panowie i Panie nie wrzucajcie tu sobie nawzajem tylko doradźcie laikowi czym będzie mu się dobrze jeździć! :)

Napisano
5 godzin temu, krysfil napisał:

poszukuje uniwersalnego roweru do jazdy po mieście / asfalcie / szutrówce i lasach.

Najbardziej zależy mi na niezawodności, wygodzie jazdy w pozycji pionowej, solidnym osprzęcie oraz wytrzymałym bagażniku, na którym mógłbym zamontować siedzisko dla córeczki. 
Bardziej liczy się dla mnie komfort jazdy niż prędkość. 

A czym jeździsz/jeździłeś do tej pory?

Skoro oddzielasz szutrówki od lasu to tak jak napisał @Mihau_ trekking się do tego nie nadaje, chyba, że chodzi o przejechanie, nie o jeżdżenie.... Tym bardziej, że wspominasz o komforcie to już w ogóle porażka.

Propozycja ode mnie, ze względu na wyprostowaną pozycję, to https://unibike.pl/vipergts.html - solidna rama, koła, dla ciebie na plus regulowany mostek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...