Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] Zmiana Sram SX na SLX m7100

lemos96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, niedawno kupiłem używkę fulla Carrera Titan X do amatorskiego jeżdżenia po lesie. Szybko mi się to odbiło czkawką. Wymieniłem suport (powerspline), kasetę NX PG-1230 oraz Łańcuch NX na nowe. Przerzutkę tylną mam SX. I za cholerę nie mogę tego wyregulować. Zauważyłem, że lekko faluje mi bębenek. Mimo to myślę, że przerzutka tylna też nie jest w najlepszym stanie. 

Chciałbym ten badziew Sram SX wymienić na SLX m7100. Pytanie czy manetka slx i przerzutka slx będzie kompatybilna z łańcuchem i kasetą Sram NX? Jaki bębenek powinienem zakupić?

Zastanawiam się też nad upgradem tych rzeczy bo nie jest to jakiejś wysokiej jakości rower i troszkę mnie boli kieszeń. 

Napisano

SLX wymaga zmiany manetki na Shimano. To raz. Dwa, że choć jest wiele przykładów, że przerzutka Shimano działa z kasetą Sram, to z uwagi na różnicę rozstawu zębatek (0,1mm na każdą przerwę, łącznie 1,1) regulacja musi być staranna i nie jest to specjalnie sensowne. Fakt - cena kusi GX droższe znacznie. SX słabe - ale regulacja jest kluczowa i to nie tylko regulacja linką i śrubkami końcowymi, ale przede wszystkim regulacja odstępu od zębatek i właściwa długość łańcucha.

Napisano

Miałem osobiście takiego Frankensteina, kaseta NX, manetka i przerzutka XT, składałem to sam, pierwszy raz w życiu, wyregulowałem bez najmniejszego problemu, działało to bez zarzutu. Użyłem łańcucha XT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...