Kuba0620 Napisano 28 Marca 2023 Napisano 28 Marca 2023 Cześć, Poszukuje roweru do codziennego dojazdu do pracy i weekendowych wycieczek w teren (głównie lasy, pola). Nie dawno zacząłem się dopiero orientować w rodzajach rowerów. Myśle nad rowerem typu cross. Czy to dobry wybór ? Czy jest znacząca różnica w komforcie jazdy po twardych nawierzchniach między cross a MTB? Czy lepiej zdecydować się na MTB aby w razie potrzeby dał radę tez po cięższych trasach? Szukam roweru do 5000zl +/- 200 zł. Wzrost 180 cm wzrostu i waga 74 kg. Zastanawiam się nad giant roam disc 1. Jak oceniacie ten rower? Może mielibyście jeszcze inne polecane modele? Może jednak MTB? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
WaGiant Napisano 28 Marca 2023 Napisano 28 Marca 2023 Współczesne rowery MTB , a szczególnie te droższe ( bo 5tyś to już co najmniej średnia półka ) są dość mocno wyspecjalizowane . Czyli są to rowery do jazdy w górach , po szlakach , korzeniach , kamieniach . Jeśli nie planujesz takich tras to cross będzie lepszy , bardziej uniwersalny . Jeśli obawiasz się że crossowi zabraknie właściwości terenowych to możesz kupić model skierowany bardziej w tą stronę . Seria Giant Roam , albo Trek Dual sport to moim zdaniem bardzo uniwersalne rowery które nie przestraszą się łatwego terenu , a na twardym też będą ok . Dwa najwyższe model Gianta to już naprawdę dobre rowery , Trek nie ma takiego topowego crossa . Myślę że są też podobne rowery innych marek -może Polygon , Cube , KTM , Marin . W sumie każdy cross będzie odpowiedni do opisanego zastosowania . Roam 1 to mój faworyt . Ale znam go tylko teoretycznie .
karolb Napisano 28 Marca 2023 Napisano 28 Marca 2023 od siebie dodam że najnowsze dual sporty gen 5 maja już sztywny wideł z przodu więc to już bliżej fitness/gravel niż cross/mtb ale za to na poprzednią generacje są niezłe rabaty i można coś wychaczyć w dobrej kasie a może nieśmiertelny unibike viper? przy twojej wadze korba na octalink nie będzie przeszkadzać
XC100S Napisano 29 Marca 2023 Napisano 29 Marca 2023 Polecam https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-329787
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.